Engleski klubovi najviše trošili u 2013.

Iz FIFA-e tvrde kako je 82 posto potrošenih sredstava došlo iz Engleske, Italije, Francuske, Španije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Turske i Portugala (Getty Images)
Iz FIFA-e tvrde kako je 82 posto potrošenih sredstava došlo iz Engleske, Italije, Francuske, Španije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Turske i Portugala (Getty Images)

Engleski nogometni klubovi prošle su godine najviše trošili na transfere igrača, pokazao je godišnji izvještaj Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) objavljen u srijedu.

Klubovi iz Engleske potrošili su 913 miliona američkih dolara na međunarodne transfere, što je porast od 51 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Iznenađujuće, slijede ih italijanski klubovi, koji su, uprkos izvještajima o financijskim poteškoćama, potrošili 475 miliona dolara, što je nevjerojatan skok od 120 posto u odnosu na godinu ranije.

Španski klubovi su bili, pak, najveći prodavači i zaradili su 565 miliona dolara od prodaje igrača. U prodaji ih slijede Italija, Brazil, Portugal i Engleska.

Novi ugovor

Prema FIFA-i, potrošnja u Engleskoj se povećala nakon što je Premier liga potpisala novi ugovor o televizijskim pravima na tri godine, počevši od sezone 2013/14. godine.

BSkyB i bivša državna telekomunikacijska kompanija BT dogovorile su trogodišnji ugovor vrijedan 3.018 milijardi funti (4,70 milijardi dolara), što je za 70 posto više u odnosu na prijašnji ugovor, za prikazivanje utakmica elitnog ranga engleskog nogometa.

Iz FIFA-e tvrde kako je 82 posto potrošenih sredstava došlo iz devet država: Engleske, Italije, Francuske, Španije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Turske i Portugala. Petnaest posto od tog iznosa došlo je iz 14, dok je preostalih tri posto došlo iz 116 država.

„Lavovski dio“ iznosa podijeljen je unutar Evrope, koja drži 77 posto ukupne tržišne vrijednosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Al Jazeera, preko bloga uživo, donosi informacije o željenim, mogućim i realiziranim transferima nogometaša i trenera.

16 Jul 2013
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO