Li Na osvojila titulu u Melbourneu

Kubot (lijevo) je prvi Poljak koji je osvojio Grand Slam titulu u dublu poslije 36 godina (EPA)

Kineska teniserka Li Na osvojila je prvi ovogodišnji Grand Slam turnir Australian Open savladavši u finalu u Melbourneu Slovakinju Dominiku Cibulkovu s 7-6 (3), 6-0.

Ovo je druga grand slam titula za Kineskinju, koja je pobijedila na Roland Garrosu, dok je Cibulkova po prvi puta igrala grand slam finale, podsjeća agencija Hina.

Treća igračica svijeta Li Na konačno je slavila i u Melbourneu, gdje je u protekle tri godine dvaput gubila u finalu.

Odluka u ‘tie-breaku’

Odluka je pala u “tie-breaku” prvog seta kada je Kineskinja slomila otpor omalene Slovakinje, koja je i najveće iznenađenje turnira jer je u Melbourne stigla kao 24. teniserka svijeta bez važnije titule, a otići će kao finalistkinja i 13. na svijetu.

Cibulkova je na putu do finala pobijedila četiri teniserke iz Top 16, uključujući i Mariju Šarapovu, ali se nakon gubitka prvoga seta igra Cibulkove u drugom potpuno raspala.

Li Na je od danas i najstarija pobjednica Australian Opena s 31 godinom i 334 dana, oborivši rekord Margaret Court iz 1973.

U muškom finalu u nedjelju igraju Španac Rafael Nadal i Švicarac Stanislas Wawrinka.

Kubot i Lindstedt  pobjednici u dublu

Poljsko-švedski dubl Lukaš Kubot/Robert Lindstedt  osvojio je titulu na Australian Openu, pošto je danas u finalu savladao američko-južnoafrički par Eric Butorac/Raven Klaasen sa 6:3, 6:3.

Kubot i Lindstedt  i u jednom trenutku nisu dozvolili protivnicima šansu za preokret, tako da su na kraju slavili poslije jednog sata i pet minuta igre.

Lindstedtu i Kubotu ovo je prva Grand Slam titula u karijeri.

Kubot je prvi Poljak koji je osvojio Grand Slam titulu u dublu poslije 36 godina, kada je u finalu Australian Opena 1978. pobijedio Vojtek Finak u paru sa Kimom Varvikom.

Izvor: Agencije