Medvedev: Rizik za Soči kao i za druge Igre

Veliki broj policajaca, kao i pripadnika drugih snaga, nadzirati će olimpijska borilišta, kazao je premijer Rusije (Reuters)

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da sigurnosni rizik za predstojeće Zimske olimpijske igre u ruskom gradu Sočiju nije ništa veći u odnosu na bilo koje druge takve igre.

On je pružio uvjeravanje da po američke sportiste nema posebnih prijetnji na igrama u Sočiju i kako je uvjeren da će ruska Vlada biti sposobna zaštititi sve sportiste koji će doći na takmičenje, prenosi Tanjug.

Medvedev je rekao da postoje sigurnosne prijetnje ne samo u kontekstu predstojećih igara, da se ruske snage sigurnosti svakodnevno bore protiv njih i da će se ta borba nastaviti bez obzira na Olimpijske igre, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Razne prijetnje

Medvedev je istakao da razne vrste prijetnji postoje na javnim događajima, ne samo u Rusiji, ali da će veliki broj policajaca, kao i pripadnika drugih snaga, nadzirati olimpijska borilišta.

Ruske službe sigurnosti će za vrijeme Olimpijskih igara sarađivati i s drugim partnerima, uključujući službe iz Sjedinjenih Američkih Država, kako bi spriječile moguće prijetnje, kazao je on za CNN.

“U cjelini, siguran sam da će sve biti uredu i da će nivo Igara biti izvanredan. Pozivamo svakoga da posmatra Igre i želimo dobrodošlicu onima koji će doći u našu zemlju da ih gledaju svojim očima”, zaključio je Medvedev.

Izvor: Agencije