Raspored

Svjetskog prvenstva

Zarada od Eurobasketa 23,7 milijuna eura

Organizacija Europskog prvenstva u košarci je Sloveniji donijela pozitivan financijski rezultat (EPA)

Organizacija Europskog prvenstva u košarci, koje je od 4. do 22. rujna 2013. održano u Sloveniji, donijela je pozitivan financijski rezultat, pokazale su završne kalkulacije.

Neto korist od Eurobasketa za cijelu državu na završnoj razini iznosila je 23,7 milijuna eura, u što je uračunata dodatna potrošnja za vrijeme održavanja prvenstva.

Slovenski košarkaški savez objavio je da je od prvenstva zaradio 6,4 milijuna eura, što je 400.000 eura više od svote koju je kroz pristojbine FIBA-i morao uplatiti da bi dobio organizaciju Eurobasketa, prenijeli su u petak slovenski mediji.

Prihod od prodaje ulaznica iznosio je 6,1 milijuna eura, a zajedno sa sponzorskim prilozima, prodajom televizijskih prava i prilozima općina u kojima se održavalo prvenstvo ukupna neposredna zarada iznosila je 12,93 milijuna eura.

Analiza naručena od Ekonomskog fakulteta u Ljubljani pokazala je da je prvenstvo imalo neposredan financijski učinak za državu od 23,7 milijuna eura, pri čemu su strani posjetitelji trošili 179 eura dnevno, a domaći 82 eura.

Prvenstvo je tijekom održavanja u rujnu posjetilo skoro 32.000 gostiju iz inozemstva, koji su ostvarili 179.000 noćenja.

Izvor: Agencije