FIFA: Kosovo igra bez nacionalnih simbola

Kosovske klubovi i reprezentacije neće moći igrati zvanične ili kvalifikacione utakmice, jer tamošnji savez nije član FIFA-e (AFP)
Kosovske klubovi i reprezentacije neće moći igrati zvanične ili kvalifikacione utakmice, jer tamošnji savez nije član FIFA-e (AFP)

Svjetska nogometna federacija potvrdila je u ponedjeljak da je Odbor za hitna pitanja dozvolio selekciji Kosova da igra prijateljske utakmice, ali bez isticanja zastave i intoniranja himne.

Kako se navodi na internetskoj stranici FIFA-e, dogovor je postignut prošlog petka na sastanku u Cirihu, kojem su prisustvovali čelnik FIFA-e Sepp Blatter, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić i predsjednik Nogometnog saveza Kosova Fadil Vokrri, prenosi Tanjug.

Prema dogovoru tri strane, članice FIFA-e mogu igrati prijateljske utakmice s kosovskim timovima, ali kosovske selekcije i ekipe ne mogu isticati nacionalne simbole, dok im je dozvoljeno da na opremi nose natpis “Kosovo”, ali da uz to bude istaknuta i zvjezdica.

Nezvanični susreti

Pored toga, kosovske klubovi i reprezentacije neće moći igrati zvanične ili kvalifikacione utakmice, jer tamošnji savez nije član FIFA-e.

Uz to, kosovske reprezentacije ili klubovi do daljnjeg ne mogu igrati utakmice protiv ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije.

Sve dozvoljene utakmice mogu se igrati na teritoriji Kosova, pod uslovom da prethodno tamošnji savez najmanje 21 dan unaprijed obavijesti FIFA-u o tome, a FIFA će informirati FSS.

U slučaju kršenja bilo koje odredbe ovog dogovora on će prestati biti validan.

“Odluka odbora za hitna pitanja FIFA-e predstavlja veliki podstrek za razvoj nogometa na Kosovu i još jednom potvrđuje da naš sport posjeduje veliku moć u spajanju ljudi”, rekao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter povodom sporazuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO