Pipan okončao angažman s Makedonijom

Aleš Pipan: Sve smo uradili u najboljoj namjeri, da dobijemo svaku utakmicu (Al Jazeera)

Piše: Fuad Kovačević

JESENICE – Imao sam dogovor s Košarkaškim savezom Makedonije da vodim ovu selekciju na Evropskom prvenstvu i time je moj angažman završen, izjavio je u ponedjeljak za Al Jazeeru Balkans makedonski selektor Aleš Pipan.

Znao je šta se od njega očekuje kada je preuzeo reprezentaciju koja je na prošlom Eurobasketu u Litvaniji prije dvije godine bila najprijatnije iznenađenje i osvojila četvrto mjesto. Nije mu bilo nimalo lako nakon nakon što je Makedonija u Jesenicama ostvarila samo jednu pobjedu (protiv Srbije), uz četiri poraza, i nije plasirala u drugi krug, koji počinje u srijedu u Ljubljani.

“Zar ste očekivali da ponovimo četvrto mjesto ovdje?”, nervozno je reagirao na pitanje kako to da ista ekipa, sada još iskusnija, koja je u Litvaniji bila nadomak medalje, sada mora kući nakon što je Šampionat zapravo počeo.

No, i sam svjestan neuspjeha ekipe koju je vodio, brzo se “vratio” i dao analizu B grupe u Jesenicama.

“Litvanija i Srbija su ovdje došli kao favoriti i to su dokazali. Mi ostali smo se borili za treću poziciju, nažalost, to nismo bili mi”, rekao je Pipan.

Uvjeren je da je njegova reprezentacija – i kao tim, i kao pojedinci – dala maksimum.

Teško bez Čekovskog

“Nažalost, veoma nas je pogodila povreda centra Gjorgija Čekovskog, koji je bio naš bitan igrač, najbolji igrač, u pripremnom periodu. Ionako imamo ‘kratku’ klupu, još kad izgubiš tako važnog igrača… Taj detalj je bitno utjecao na našu igru i konačan rezultat”, izjavio je makedonski selektor.

Makedonski novinari su bili ljuti, razočarani, sumnjali su da odnosi u reprezentaciji nisu bili najbolji, da nije bile volje, želje…

“Sve smo uradili u najboljoj namjeri, da dobijemo svaku utakmicu. Još je rano dati konačnu ocjenu našeg nastupa na Prvenstvu, uradit ćemo analizu, vidjeti šta je propušteno…”, kaže Pipan.

“Ipak, igrači su pokazali da znamo igrati košarku, da možemo igrati velike utakmice. Siguran sam da su moji igrači htjeli dobiti svaku utakmicu, dati svoj maksimum”, branio je svoje igrače makedonski selektor.

Ne događa se često da neki selektor void drugu reprezentaciju u svojoj zemlji, i to u grupi sastavljenoj od balkanskih selekcija…

“Nema tu nekih velikih osjećaja, mi smo profesionalci, vodiš ekipu s kojom imaš ugovor… Ja sam prije vodio reprezentaciju Poljske, sada makedonsku, radim svoj posao, emocije tu ostaju po strani”, zaključio je Aleš Pipan.

Izvor: Al Jazeera