Crna Gora savladala Srbiju

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u ponedjeljak navečer u Jesenicama od Crne Gore sa 83:76 (19:25, 15:12, 20:21, 29:18) u utakmici petog kola B grupe na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Selekcija Srbije doživjela je poraz koji, rezultatski gledano, ne boli i neće uticati na dalji tok takmičenja. Srbijanski košarkaši prije ovog meča osigurali su plasman u sljedeću fazu takmičenja u koju će “prenijeti” dvije pobjede. 

Izabranici Dušana Ivkovića takmičenje u prvoj fazi završili su sa tri pobjede i dva poraza. Protivnici selekcije Srbije u drugoj fazi biće reprezentacije Francuske, Ukrajine i Belgije.

Selektor Ivković večeras je pružio šansu nekim igračima koji su u prethodnim utakmicama imali manju minutažu, a oni su to iskoristili sasvim dobro.

Zablistao je Raško Katić koji je meč završio sa 19 poena, od čega je čak 15 dao u prvom poluvremenu. Također, Bogdan Bogdanović bio je, manje-više, na visini zadatka i večeras stečeno iskustvo mogli bi da bude veoma važno u nastavku EP.

Crnogorci, sa druge strane, su željeli da poprave lošu sliku sa prethodnih mečeva i da pokažu da posjeduju kvalitet, uprkos otkazu Nikole Pekovića.

Pirova pobjeda

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Jesenicama prvog favorita grupe B Litvaniju rezultatom 78:72, ali to nije bilo dovoljno za nastavak takmičenja u drugoj rundi.

Iako je BiH tokom posljednje četvrtine imala prednost od 14 poena, utakmica je završena sa nedovoljnih šest poena prednosti, prenosi Anadolija.

Igrač utakmice bio je bh. reprezentativac Mirza Teletović sa postignutih 31 poenom, dok je najefikasniji u redovima Litvanije bio Linas Kleiza sa postignutih 20 poena.

Prolaz Hrvatske

U susretu posljednjeg kola grupe C Evropskog košarkaškog prvenstva reprezentacija Hrvatske je u Celju pobijedila Češku sa 70:53 (16:17, 16:16, 15:9, 23:11), te se je plasirala u drugi krug natjecanja, koji za Hrvatsku počinje u četvrtak.

Za oba protivnika bila je to utakmica “biti ili ne biti”, pobjednik je išao u drugi krug.

Hrvatsku je predvodio Ante Tomić sa 12 poena i devet skokova, a kod Češke najbolji su bili Pavel Pumprla sa 19 poena, te Jan Vesely sa 11 poena i 11 skokova.

Hrvatska u drugi krug prenosi dva boda, kao i njihovi suparnici iz grupe Španija i Slovenija, a u drugom krugu protivnici u skupini bit će im biti Italija koja je prenijela 4 boda, Finska sa 2 boda, te Grčka koja dolazi bez bodova, budući da je u ponedjeljak iznenađujuće izgubila od Finske sa 77:86.

Poraz Makedonije

Košarkaška reprezentacija Latvije pobijedila je Makedoniju rezultatom 76:66, u okviru takmičenja u grupi B Evropskog prvenstva u košarci.

Autsajder s početka prvenstva Latvija je pobjedom od deset poena razlike prošla u narednu rundu takmičenja, dok će za prolaz dalje Bosni i Hercegovini protiv Litvanije trebati pobjeda od najmanje deset poena razlike, prenosi Anadolija.

Najefikasniji u selekciji Latvije bili su Kristaps Janicenoks i Kaspars Berzins sap o 15 poena, dok je najbolji pojedinac makedonske reprezentacije bio Pero Antić sa 16 poena.

U utorak je na prvenstvu u Sloveniji slobodan dan, a prvi mečevi druge faze igraju se u srijedu, 11. septembra.

Izvor: Agencije