Triglav, Kekec i košarka

Slovenačka planina bila je jedan od simbola bivše SFRJ (slovenia.info)

Piše: Slobodan Šarenac

Najjači utisak i veliko iznenađenje na Eurobasketu 2013 je što se igra sasvim solidna košarka. Uz to dogodio se i priličan broj iznenađenja: tri pobede Ukrajine, koja se prva kvalifikovala za drugi krug; dva trijumfa Letonije, ekipe koja je na Evropskom prvenstvu u Litvaniji pre dve godine upisala svih pet poraza; Nemačka je iznenadila Francuze, Finska pobedila dva puta zaredom; po dva poraza (bez trijumfa) Rusije i Turske; negativan rekord Šampionata od 40 postignutih poena hrvatskog tima samo tri dana kasnije “poboljšala” je Češka sa 39 koševa (obje selekcije u susretima protiv Španije)… Kada umiksujete sve to dobijate dobar razlog za poziv što većem broju navijača da posete Sloveniju. Biće interesantno do kraja.

Klinci, večiti rezervisti i oni u koje se do sada sumnjalo, daju sve od sebe ne bi li pokazali da su neopravdano bili zapostavljeni.

Glavni razlog svega gore navedenog je nedolazak minimum 50 najboljih košarkaša Evrope, onih od kojih se očekivalo da budu glavne zvezde svojih timova. Odavno je u rukometu nepisano pravilo, koje su uvele skandinavske zemlje, da posle Olimpijskih igara odmaraju od poziva u nacionalni tim svojih najboljih igrača, dajući im tako vremena da se oporave za naredno veliko takmičenje – svetsko prvenstvo. Izgleda je taj “virus” zahvatio i košarku.

Nedolazak pomenutih 50  igrača stvorio je prostor za mlade snage, kao i za one koji nisu do sada imali važne uloge u svojim timovima ili su jednostavno dobili priliku tek sada da debituju na velikom takmičenju. I rezultat svega ovoga je sasvim zadovoljavajući. Klinci, večiti rezervisti i oni u koje se do sada sumnjalo, daju sve od sebe ne bi li pokazali da su neopravdano bili zapostavljeni. Ukupno gledano, to im je dobrim delom pošlo za rukom.

Nema nepobedivih

Što se same košarke tiče, Grčka i dalje ostaje glavni favorit za osvajanje medalja. Španija je posle pobeda na svim pripremnim mečevima doživela poraz i to od Slovenije, koja će sigurno biti pogurana do završnih borbi. Dokaz da nema nepobedivih na Prvenstvu. Litvanija je ostala dužna bolju košarku, ali čini se da se “matorci” iz ovog sastava polako zagrevaju. Francuska je, posle startnog šoka od Nemačke, izgleda, ipak, rešila da pokaže zašto je jedna od glavnih favorita. Turska i Rusija su, za sada, veoma neprijatno iznenadile svoje navijače. Bunovni stanovnici Ukrajine i Letonije i dalje trljaju oči u šoku koliko su njihovi timovi uspeli da vežu pobeda, dok žitelji Finske masovno na lomačama spaljuju skije i klizaljke i kupuju košarkaške lopte.

Svetska košarkaška federacija je još jednom pokazala da joj nema ravne u propustima i gafovima.

Srbija je potpuno druga ekipa od one koja je kao poslednja, dvadesetčetvrta, izborila plasman na ovaj Šampionat. Mnogi tvrde da su izabranici Dušana Ivkovića najutreniraniji tim u najboljoj formi, koja je, ipak, možda stigla prerano. Mislim da od timova republika bivše SFRJ, ipak, najviše šansi za osvajanje medalje ima Slovenija. Ostali mogu biti srećni ukoliko kroz konačan plasman budu izborili učešće na narednom Svetskom prvenstvu iduće godine u Španiji.

Svetska košarkaška federacija je još jednom pokazala da joj nema ravne u propustima i gafovima. Prilikom žreba za EP 2013 “desilo” se da dve grupe (Jesenice i Kopar) imaju svaka po četiri ili čak pet favorita za četvrtfinale, dok se zajedno u ostale dve grupe (Celje i Ljubljana) ni na prste jedne ruke ne mogu nabrojati timovi koji bi ostvarili dalji plasman da su se našli u iole ozbiljnijem košarkaškom okruženju.

Pomoć prijatelja

Slovenci se trude da budu dobri domaćini. Donekle im to i uspeva, ali ima mnogo organizacionih problema. Akreditacije nisu bile spremne na vreme, statistika je novinarima tokom utakmica u nekoliko navrata bila teško dostupna, a rad semafora iznad koša koji pokazuje vreme za napad u jednom momentu radio je kako se njemu sviđa.

Poraz Makedonije od Srbije značio bi odlazak kući velikog broja makedonskih fanova, koji su uz Litvance, za sada, najbrojniji na Šampionatu.

O sudijama i FIBA-i ne bih mnogo ovom prilikom, jer će mi vaši doktori prigovoriti da ne smem dodatno da vas nerviram. Ali, evo samo jedan primer: posle očiglednih grešaka arbitara na račun Makedonije, na utakmicama protiv Crne Gore i Litvanije pomoć Antiću, Mek Kejlebu i drugovima stiže na meču protiv Srbije, gde je u startu srpskim košarkašima sankcionisan svaki kontakt, dok je Makedoncima dozvoljeno da koriste čak i “bodiček”. To je možda bilo potpuno u skladu sa Jesenicama i dvoranom “Podmežakla”, u kojima je hokej sport broj jedan. Ne sećam se da sam na nekoj košarkaškoj utakmici video da jedna ekipa za četvrtinu izvede čak 17 slobodnih bacanja, što je ovoga puta bio slučaj sa Makedonijom u prvoj deonici utakmice sa Srbijom.

Tu je negde i finansijska računica kojom FIBA pomaže organizatora. Poraz Makedonije od Srbije značio bi odlazak kući velikog broja makedonskih fanova, koji su uz Litvance, za sada, najbrojniji na Šampionatu. Taj broj, pomnožen sa brojem hotelskih soba koje bi ostale prazne, broj neprodatih kranjskih kobasica, kao i broj flaša i krigli u tom slučaju nepopijenog piva, daje sasvim dovoljno razloga da Makedonija na pomenutoj utakmici ima pravo na opciju – pomoć prijatelja.

Sve je isto…

Interesantno, posle 45 godina života i vekovnog slušanja o njemu, prvi put video sam Triglav. Napokon. Slovenačka planina bila je jedan od simbola bivše SFRJ, barem za moju generaciju i to zbog čuvene pesme Od Vardara pa do Triglava. Nedostaju još Kekec i gospodin Bedanec, pa da ekipa bude kompletna. Sve je isto, samo njega nema – povika neko iz gomile navijača bivših jugoslovenskih republika u “Fan zoni” u Jesenicama. Slovenaca i ovako ima, još da su tu i Hrvati, pa da jugonostalgičari složno zapevaju pesmu Jugoslavijo, Jugoslavijo…

Nedostaju još Kekec i gospodin Bedanec, pa da ekipa bude kompletna.

Vilica mi se u jednom momentu otegla do asfalta kada sam iz jednog kafića u Kranjskoj Gori čuo kako u dva sata posle ponoći ovu pesmu uživo izvode trubači, a oko njih zajedno đuskaju, skaču i pevaju navijači Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Neprocenjivo.

Izvor: Al Jazeera