Singapurska grupa ‘režirala’ sto utakmica

U februaru su namještene stotine utakmica širom svijeta (AP)
U februaru su namještene stotine utakmica širom svijeta (AP)

Ozloglašena Singapurska grupa namjestila je više od 100 nogometnih utakmica širom svijeta, prije nego što su njeni čelnici uhapšeni prošlog mjeseca.

Postoji sumnja da se ta grupa, koju je predvodio singapurski biznismen Dan Tan, služila i nasiljem s ciljem namještanja rezultata utakmica, prenosi Tanjug.

Ipak, kako se ističe, Singapurska grupa nije odgovorna za 680 sumnjivih mečeva koji su ranije ove godine stavljeni pod lupu evropskih istražitelja.

Veze s međunarodnim kriminalcima

Također, nema dokaza da je ta grupa bila povezana s najnovijim slučajem korupcije u australskom nogometu.

Kako se navodi, Singapurska grupa je imala čvrste veze s kriminalcima iz drugih zemalja, s ciljem ilegalnog klađenja.

Šef Interpola Ronald Noble rekao je da mreže koje se bave podešavanjem rezultata mečeva godišnje obrću milijarde dolara.

Evropska policijska agencija Europol otkrila je u februaru da su namještene stotine utakmica širom svijeta, a pod sumnjom su i kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo i mečevi Lige prvaka.

Izvor: Agencije


Povezane

Italijanska policija uhapsila je slovenskog državljanina 32-godišnjeg Admira Suljića zbog sumnji da je učestvovao u namještanju nogometnih utakmica. Suljić, inače bivši nogometaš koji je igrao u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, nalazi se na potjernici Interpola od 2011.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO