Egipat protiv Gane u Kairu za mjesto na SP-u

„Faraoni“ su izborili plasman u doigravanje za mjesto na Mundijalu u Brazilu naredne godine, zabilježivši maksimalnih šest pobjeda u grupi (EPA)

Nogometna reprezentacija Egipta prvi put u posljednje dvije godine igrat će susret na stadionu u Kairu i to za plasman na predstojeće Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu, prenosi agencija AP u četvrtak.

Egipatski nogometni savez (EFA) odlučio je u srijedu da će se revanš susret doigravanja za mjesto na Mundijalu protiv Gane u novembru igrati na vojnom stadionu u prijestolnici pogođenoj nasiljem.

U saopćenju Saveza se navodi kako će i navijači moći doći 19. novembra na Stadion 30. juna, zdanje u vlasništvu vojske, koje je nedavno promijenilo ime kako bi se obilježio dan iz ove godine kada su milioni Egipćana izašli na ulice i tražili svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija.

San reprezentacije

Odluka o održavanju utakmice u Kairu je donesena prvi put od kraja 2011. godine, nakon razgovora između predstavnika egipatske kuće nogometa, ministra sporta Tahera Abu Zeida, koji je nekada igrao za reprezentaciju ove države, te državnih vlasti.

Egipat se nije kvalificirao na SP od 1990. godine, no pod vodstvom selektora Boba Bradleyja, koji je ranije vodio nacionalni tim Sjedinjenih Američkih Država, „Faraoni“ su izborili plasman u doigravanje za mjesto na Mundijalu u Brazilu naredne godine, zabilježivši maksimalnih šest pobjeda u grupi – jedini su tim od 40 selekcija kojem je to pošlo za rukom.

Bradley je, također, tražio da se da se duel protiv Gane, četvrtfinaliste SP-a 2010, igra u Kairu pred domaćim navijačima, kako bi se povećale šanse njegovih izabranika za plasman na svjetsku smotru. Stadion 30. juna ima kapacitet od 30.000 sjedećih mjesta i iz EFA-e očekuju da bude pun.

„Voljeli bismo igrati u Kairu, to je san cijele reprezentacije“, izjavio je Amerikanac nakon žrijeba baraža prošle sedmice.

Smrtonosni nemiri

Posljednja utakmica koju je Egipat igrao u glavnom gradu bila je utakmica protiv Nigera u oktobru 2011. godine, kada je domaćin slavio sa 3:0. Duel je odigran četiri mjeseca prije smrtonosnog okršaja navijača tokom ligaške utakmice u Port Saidu, kada je više od 70 osoba poginulo uoči političkih nemira u cijeloj državi.

Od tada je reprezentacija igrala u Aleksandriji i u odmaralištu na Crvenom moru El Gouna kako bi se izbjegli nemiri u Kairu i drugim većim gradovima. Mečevi su igrani uglavnom pred praznim tribinama, premda je nekoliko hiljada navijača moglo pratiti duel u El Gouni.

Prvi meč doigravanja na programu je 15. oktobra u Gani.

Izvor: Agencije