Divac: Teško do Igara bez rasta ekonomije

Vlade Divac vjeruje da će bh. reprezentativac Mirza Teletović dobiti svoju šansu da u idućoj sezoni NBA zablista (Anadolija)

Bivši košarkaš NBA Vlade Divac, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Srbije, član FIBA-ine Dvorane slavnih i predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, izjavio je kako smatra da je napravljen veliki korak ka poboljšanju nove kandidature Sarajeva za grad domaćin Olimpijskih igara.

Po njemu, „veliki doprinos tome daju Olimpijske igre mladih, koje će se održati 2017. godine u Sarajevu“, no i podsjetio kako će bilo koji grad u regiji „teško dobiti bilo kakvo takmičenje u narednih 10 godina, odnosno dok se ekonomija, ne samo u BiH nego i u regionu, stavi na prave noge“.

Posebno je pozdravio regionalnu suradnju olimpijskih komiteta/ odbora, što je i sam inicirao, uz napomenu kako su sportski djelatnici iz regije „pokazali da imaju zajednički interes i cilj, pri čemu sport zbližava ljude, a na čemu se radi već dugo godina“, prenosi Anadolija.

Razočaran Crnom Gorom na Eurobasketu

I na nedavno okončanom Eurobasketu u Sloveniji Divac je pomno pratio reprezentacije iz regije i njihovu igru.

Ističe kako mu je drago što je baš Francuska ponijela zlato kući, ukoliko to nije mogla neka od reprezentacija iz regije.

Kada je riječ o samom Eurobasketu, smatra da je takmičenje trajalo predugo, te da bi FIBA trebala napraviti novi koncept, koji bi olakšao igračima koji imaju velike zahtjeve i naporne sezone.

„Reprezentacije sa ovih prostora postigle su dobar rezultat, pre svega mislim na Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, koje su se plasirale na Svetsko prvenstvo. BiH, Crna Gora i Makedonija su pokazale da imaju kvalitet i malo im je falilo da naprave taj korak ka svetskom. Crna Gora mi je neprijatno iznenađenje, iz prostog razloga što su imali dobru ekipu sa dobrim trenerom i nisu napravili hemiju koja je veoma bitna u takvim takmičenjima da naprave rezultat“, rekao je Divac.

‘Mirza će dobiti šansu’

Ne samo na velikim natjecanjima, Divac prati igrače iz regije i u ligi NBA i tvrdi kako „nemaju nekog velikog prostora“ u najjačoj ligi na svijetu, te da bi za njih bilo bolje da, ukoliko ne igraju puno u svojim timovima, nađu neku drugu ekipu gdje bi mogli igrati.

Ukoliko i to ne bude rješenje, dodaje Divac, predlaže igračima iz regije da karijeru nastave u nekom od europskih klubova.

„Igranjem će doći do usavršavanja i poboljšanja svoje igre. Ako budu ostali u ekipama gde sede na klupi, onda će karijera da im krene prema dole. Nisu NBA velika vrata, već igra. Kad igrate možete da pokažete ono što znate. Kad ne igrate veoma je teško doći u situaciju da pokažete svoj kvalitet“, naglasio je Divac.

Vjeruje da će bh. reprezentativac Mirza Teletović dobiti svoju šansu da u idućoj sezoni NBA zablista, iako dugo nije igrao.

„Mirza ima kvalitet. U Brooklynu nije imao minutažu i možda bi mogao da razmišlja o promeni sredine, gde će dobiti minutažu da pokaže svoj kvalitet. Na Evropskom prvenstvu, pogotovo protiv Litvanije, pokazao je da je ekstra talenat i baš mi je žao što tu utakmicu BiH nije završila onako kako smo svi očekivali“, ocijenio je Divac.

Spasiti Split i Bosnu

Osvrnuo se i na stanje u regionalnim košarkaškim krugovima, podsjetivši kako ponor u koji tonu nekadašnje zvijezde košarkaških parketa Evrope, poput KK Splita i KK Bosne, nikome ne pada lako. No, Divac je mišljenja da je težak posao vratiti se na stare staze.

„Pre svega treba napraviti prvi korak da se oni ne ugase, a to je da gradovi i država stanu iza njih. Zatim treba da se napravi privatizacija tih klubova ili neki model koji će u kontinuitetu dati rezultate. Jednokratna pomoć nikome neće doneti dobro“, upozorio je.

Divac je najavio kako planira proširiti rad „Fondacije Ana i Vlade Divac“, koja pomaže djeci izbjeglica i raseljenih osoba, na regiju.

„Bila bi mi želja da svi ljudi koji su imali tako nesretan period svog života krenu nekim novim početkom. Međutim, skoncentrisali smo se na Srbiju iz prostog razloga što moramo da završimo taj proces. Kad završimo to verovatno ćemo se uključiti u širi program. Nadam se da postoje neke organizacije sa ovih prostora koje rade slične stvari, pa možemo zajedno da dođemo do istih ciljeva“, zaključio je Divac.

Vlade Divac ovih je dana boravio u Sarajevu, te je gostovao na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice Olimpijskog komiteta BiH.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada