Ivković napustio kormilo selekcije Srbije

Ivković: Imao sam ponude nekih klubova i od tri miliona evra, ali sam osećao mnogo veće zadovoljstvo što sam radio sa reprezentacijom (EPA)

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je u utorak da poslije pet godina odlazi sa te funkcije, jer je vrijeme da ga naslijedi neko mlađi.

„Ispunio sam moj deo dogovora, a to je da vodim reprezentaciju u Sloveniji. Naravno, biću tu, kao i uvek, ali došlo je vreme da se neko mlađi prihvati posla. Imamo mnogo mladih i talentovanih trenera i ako me neko bude pitao imaću kvalitetne predloge“, rekao je Ivković na konferenciji za medije u Kući košarke u Beogradu.

On je dodao da je pošteno i sa velikim zadovoljstvom radio i da nikada neće zažaliti što je bio selektor.

„Imao sam ponude nekih klubova i od tri miliona evra, ali sam osećao mnogo veće zadovoljstvo što sam radio sa reprezentacijom. Kada sam prihvatio poziv za selektora, niko drugi nije želeo da se prihvati ove uloge“, naveo je popularni Duda.

Ivković je svog nasljednika savjetovao da se uoči objavljivanja spiska svaki igrač izjasni da li želi igrati za nacionalni tim.

„Igra za reprezentaciju je izbor svakog igrača i trenera i tu ne bi trebalo da bude izuzetaka. Bilo je predloga da se igrači koji ne žele da igraju kažnjavaju, ali ja sam bio izričito protiv toga, jer treba da igraju oni koji to žele“, rekao je dosadašnji selektor Srbije.

Odgovornost na pojedincu

Prema njegovim riječima, odgovornost uvijek treba snositi pojedinac, a nikada tim.

„Možda sam i pogrešio jer sam ovo radio volonterski. Prihvatio sam veliku obavezu, a kad to učinite za to morate da budete plaćeni. Međutim, bila je teška finansijska situacija i ja ne mogu da zamislim sebe u situaciji da sa Bodirogom (Dejan Bodiroga, potpredsjednik Košarkaškog savez Srbije zadužen za muške selekcije) pregovaram oko angažmana“, rekao je Ivković.

Kazao je kako je prvenstveno zadovoljan što su igrači Ljubljanu napustili u dobrom raspoloženju, jer je, uprkos brojnim problemima i podmlađivanju ekipe, ostvaren primarni cilj – plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji iduće godine.

„Ovaj tim je obezbedio budućnost, stekli su ogromno iskustvo i neće učestvovati u kvalifikacijma za EP u Ukrajini. Ne vidim razliku u tome da li smo takmičenje završili kao četvrti ili sedmi, kao ni razliku između selekcije Hrvatske i nas. Imali smo dosta debitanata iz domaće lige.“

Ivković je posebno istakao Bogdana Bogdanovića i Nikolu Kalinića.

„Sa Bogdanovićem i Kalinićem smo nadomestili ključne nedostatke ranijih timova, a to je vrhunska atletska sposobnost koju traži savremena košarka. Ne volim da hvalim igrače, ali Bogdanović je igrač od kojeg se može očekivati visoki domet. Kalinić je s druge strane doneo novu energiju u tim. On je izuzetno prijatno iznenađenje na EP-u, jer se pokazalo da smo imali najmanje problema na pozicijama na kojima smo imali najviše otkaza igrača“, istakao je bivši selektor Srbije.

Posljedice neiskustva

Ivković je ocijenio da je njegov tim igrao sa dosta oscilacija, koje su bile posljedica neiskustva.

„Cilj je bio da igramo agresivnu odbranu na tri četvrtine terena i da na osnovu toga postignemo lake poene iz kontre i polukontre, ali problem je nastao otkazivanjem Miloša Teodosića, pa smo morali da pribegnemo napadima koji proizilaze iz blokade.“

Trofejni stručnjak naglasio je da je reprezentacija Srbije odigrala odlično protiv Litvanije i Bosne i Hercegovine, a prve znake slabosti pokazala u duelu sa Makedonijom.

„Postojala je doza euforije kod mladih igrača, koji su hteli drugačije da rešavaju akcije. Tako je prošla i druga faza – velika igra protiv Francuske i opet – euforija da ulazimo u borbu za medalju. Usledio je meč sa Španijom, koja je, da je htela, mogla da nas samelje. Očigledno da im je eliminacija sa SP-u u Turskoj teško pala. Protiv Italije igrači su pokazali transformaciju i našli dovoljno snage i motiva da pobede“, zaključio je Ivković, koji će 29. oktobra proslaviti 70. rođendan.

On je na funkciji selektora Srbije bio od 2008. godine, a u tom periodu je najveći uspjeh ostvario osvajanjem srebrene medalje na šampionatu Evrope u Poljskoj 2009. godine.

Na nedavno završenom EP-u u Sloveniji podmlađeni srpski tim osvojio je sedmo mjesto i izborio plasman na SP-u u Španiji naredne godine.

Prethodno, tokom izuzetno uspješne karijere, Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojio tri titule prvaka Evrope (1989, 1991, 1995), titulu prvaka svijeta (1990) i srebernu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Izvor: Agencije