Raspored

Svjetskog prvenstva

Zbogom Slovenija, buenos dias Espana

Toni Parker je fenomenalan igrač i tačka (EPA)

Piše: Slobodan Šarenac

Francuska je novi šampion Evrope u košarci.

Toni Parker je fenomenalan igrač.

Francuzi su na Evropsko prvenstvo u Sloveniji došli bez osam vrlo ozbiljnih igrača, ali su i pored toga osvojili zlatnu medalju.

Toni Parker je fenomenalan igrač i član idealne petorke Eurobasketa.

Francuzi su u finalu odučili Litvance od košarke.

Toni Parker je fenomenalan igrač i MVP turnira.

Zaključak – Toni Parker je fenomenalan igrač i… tačka.

[Photo: EPA]

Iza domaćina ostali su Ukrajinci. Ekipa koja je na Trofeju Beograda, na mesec pre početka Prvenstva u Sloveniji, delovala kao da je selektor Majk Fratelo na ulici za pet minuta pokupio par slučajnih prolaznika solidne visine i obukao ih u košarkaške dresove, mnoge je sasvim prijatno iznenadila na ovom turniru. Obezbedili su plasman na Svetski kup naredne godine, pa su zatim domaćini sledećeg Eurobasketa 2015. godine. Predsednik ukrajinskog Košarkaškog saveza Aleksandar Volkov od sreće nije znao šta ga je snašlo, ali je znao da pola miliona dolara “bačenih” za Fratela nisu loša investicija.

Srbija je zauzela sedmo mesto. Realno. Kako su poslednji obezbedili plasman na ovaj šampionat, sličnom sudbinom uhvatili su “poslednji voz” za Španiju 2014. godine. Posle dva prva mesta u dve faze borbe po grupama računali su na “poštenje” Španije u meču sa Italijanima, ali su se prevarili u računici.

Razvučeno i razvodnjeno

I Italijani su se nešto pitali u tom duelu, lepo sve iskombinovali, ali su na kraj, ipak, ostali prvi ispod crte. Datome i Belineli su odličan tandem. Budućnost im u pomoć donosi Đentilea, ali ne i krilnog centra Nikolu Melija, koji je dobio toliko „banana“ da će se naredna dva meseca plašiti i svoje senke na parketu.

Nakaradni sistem takmičenja doveo je do mnoštva kalkulacija, gde nije bilo bitno samo biti kvalitetniji od protivnika, već i imati iskustva u biranju boljih opcija.

Ako su kompletne Olimpijske igre u Londonu 2012. trajale 22 takmičarska dana, a Eurobasket 2013. “samo” četiri dana manje, onda vam je potpuno jasno koliko je ovo prvenstvo bilo bespotrebno razvučeno i razvodnjeno. FIBA Evropa je nastojala da ubaci po koji dan više između utakmica, jer je igračima odmor zaista preko potreban, ali je nakaradni sistem takmičenja doveo do mnoštva kalkulacija, gde nije bilo bitno samo biti kvalitetniji od protivnika, već i imati iskustva u biranju boljih opcija.

Preko potreban odmor za dugajlije pod obručima ogledaće se i u novom formatu takmičenja pod pokriljem FIBA-e, koji će stupiti na snagu od 2017. godine. Evropska i svetska prvenstva igraće se ubuduće neparnim godinama i to svako četvrto leto.

Uz gomilu propusta i loših odluka ovo je bilo jedno od slabije organizovanih prvenstava u poslednjih desetak godina. Pored svega toga, Lipko je maskota koju ćemo, nadam se, što pre zaboraviti. Zbogom Slovenija, buenos dias Espana i World Basketball Cup 2014.

Izvor: Al Jazeera