Preminuo sportski dužnosnik Vlatko Marković

Kao sportski djelatnik u Hrvatskom nogometnom savezu Vlatko Marković je dosegao najviše (EPA)

Nakon duge borbe s Alzheimerovom bolesti i teškom upalom pluća, koja mu je dodatno zakomplicirala zdravstveno stanje, noćas je u zagrebačkoj bolnici Rebro u 76. godini umro Vlatko Marković, proslavljeni hrvatski nogometaš, trener i bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Vlatko Marković je rođen 1. siječnja 1937. godine u Bugojnu, gdje je 1955. započeo nogometnu karijeru u Iskri, nakon čega tri godine igra za Čelik iz Zenice, a potom prelazi u zagrebački Dinamo u kojem je nastupao do 1966. godine i s „modrima“ osvaja Prvenstvo Jugoslavije 1958. godine te jugoslavenski nogometni kup u sezoni 1962/63.

Za Dinamo je odigrao 252 utakmice i postigao četiri gola. Potom prelazi u bečki klub Wiener Sport Club, gdje igra godinu dana, a igračku karijeru završava u bečkoj Austriju u kojoj je igrao od 1967. do 1969. godine.

I u najboljem timu svijeta

Marković je bio svestran igrač, prisjećaju se oni koji ga se sjećaju iz igračkih dana, borben i hrabar, odlično je igrao glavom, pravodobno startao na loptu, imao je dobar pregled igre i jednako uspješno igrao u obrani i navali.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 16 utakmica i sudjelovao na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1962. godine u Čileu te je izabran u najbolju momčad tog svjetskog prvenstva u sastavu: Schrojf, Djalma Santos, Masopust, Marković, Popluhar, Pluskal, Garrincha, Amarildo, Seeler, Pele, Zagalo.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu, pa je trenirao nogometaše Zagreba, belgijskog Standarda iz Liegea, francuske OGC Nice, splitskog Hajduka te zagrebačkog Dinama u više navrata.

Trener je i sportski direktor bečkog Rapida od 1984. do 1990. godine s kojim osvaja nekoliko trofeja, a u sezoni 1972/73. s reprezentacijom Jugoslavije do 23 godine osvaja prvenstvo Europe.

Od 1974. do 1986. djelovao je kao instruktor FIFA-e za francusko govorno područje, za što je nagrađen posebnim odlikovanjem francuske Vlade.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije bio je od 1993. do 1994. godine.

Dugogodišnji sportski djelatnik

Kao sportski djelatnik u Hrvatskom nogometnom savezu dosegao je najviše, a na čelo krovne nogometne organizacije u Hrvatskoj dolazi 1998. i ostaje na toj poziciji punih 14 godina. Nakon odlaska s te dužnosti izabran je za prvog doživotnog počasnog predsjednika HNS-a.

Pod njegovim vodstvom hrvatska izabrana vrsta se plasirala na europska prvenstva 2004. godine u Portugalu, 2008. u Austriji i Švicarskoj i 2012. u Poljskoj i Ukrajini, te na svjetska prvenstva 2002. u Japanu i Južnoj Koreji te 2006. u Njemačkoj.

Za svoj rad u nogometu Vlatko Marković je dobio brojne nagrade i priznanja, a među ostalim i Nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek

Dobio je francuski nacionalni orden za zasluge predsjednika Jacquesa Chiraca, pod nazivom Chevalier de Lordre National du Merite (Vitez Nacionalnog reda), a nositelj je i titule Zmaja od Bosne srebrne u Družbi braće Hrvatskog zmaja.

Izvor: Agencije