UEFA za zimski termin Mundijala u Kataru

Katarske vlasti su ranije potvrdile kako će u organizaciju SP-a uložiti 200 milijardi dolara (Reuters)

Članice Evropske nogometne federacije podržale su jednoglasno ideju da Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine bude održano u zimskom periodu.

“Na sastanku je zaključeno da se SP ne može igrati u Kataru tokom ljeta. Svi su se složili”, izjavio je potpredsjednik Svjetske nogometne federacije Jim Boyce.

On je dodao kako se sada vodi debata o tome da li da takmičenje bude održano u januaru ili u novembru, odnosno decembru 2022. godine, prenosi Srna.

UEFA podržava ideju o januarskom turniru, ali se tome protive nogometni savezi iz Velike Britanije, pošto žele zaštititi domaća prvenstva, prenio je BBC.

Boyce, koji obavlja i funkciju predsjednika Nogometnog saveza Irske, rekao je da nogometne asocijacije ne žele da FIFA žuri s konačnom odlukom.

‘Pronalaženje rješenja’

“Ima još devet godina i svi misle da FIFA treba sjesti sa svim velikim članovima i pronaći rješenje koje će izazvati najmanje poremećaja u nogometu. Dovoljno je vremena da se to uradi i nadam se da će nogomet trijumfirati”, kazao je Boyce.

Očekuje se da će Izvršna komisija FIFA-e načelno usvojiti prijedlog da SP 2022. godine bude odigrano tokom zime na sjevernoj hemisferi.

Do ove ideje se došlo zato što temperatura u Kataru tokom ljeta može dostići 50 stepeni Celzijusa.

Prošle sedmice je predsjednik Organizacionog komiteta SP-a 2022. godine u Kataru Hassan al-Thawadi odbacio mogućnost da se to takmičenje održi zimi, a ne ljeti.

On je reagirao na izjavu predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da je “bila greška što je određeno da Katar organizira SP ljeti”, zbog nesnosnih vrućina koje vladaju u to doba godine u ovoj zemlji.

Asocijacija evropskih nogometnih profesionalnih liga ne slaže se s idejom da se Mundijal prebaci u zimski period, dok je predsjednik Nogometne asocijacije Engleske Greg Dyke još radikalniji, pošto predlaže da se organizacija Mundijala dodijeli drugoj zemlji.

Obećanja i dogovori

Al-Thawadi je izjavio da se Katar pridržava svojih obećanja i da se drži dogovora.

“Trudimo se da ispunimo sve dogovorene uslove organizacije takmičenja”, rekao je.

On je dodao da je Katar pravo mjesto za održavanje Mundijala.

“Katar i Srednji istok su pravo mjesto za Mundijal. Mi predstavljamo Srednji istok, koji zaslužuje da organizira veliko takmičenje”, kazao je Al-Thawadi.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini, komentirajući ideju FIFA-e da SP u Kataru bude održano u zimskom periodu, izjavio je da je to razumna ideja, jer se ne može ni zamisliti koliko bi nogometašima, ali i sudijama i novinarima bilo teško obavljati posao na ekstremnim temperaturama u Kataru.

I prije nego što je Katar u decembru 2010. godine izabran za domaćina Mundijala 2022. godine, nagađalo se o mogućnosti da se turnir igra zimi, pošto u Kataru ljeti temperatura premašuje 40 stepeni Celzijusa i to uz česte pješčane oluje.

Već su ranije katarske vlasti potvrdile kako će u organizaciju SP-a uložiti 200 milijardi dolara.

Najmanje 140 milijardi dolara bit će namijenjeno izgradnji transportnog sistema, uključujući novi aerodrom, saobraćajnice i metro, dok će dodatnih 20 milijardi dolara biti potrošeno na turističku infrastrukturu, a ostatak na druge segmente organizacije.

Katarske vlasti se nadaju kako će ovu zemlju na Arapskom poluotoku za vrijeme Mundijala posjetiti najmanje 400.000 navijača.

Izvor: Agencije