Čilić zbog dopinga kažnjen s devet mjeseci

Čiliću će biti oduzeti svi ATP bodovi osvojeni od turnira u travnju, a mora vratiti i novac zarađen od nagrada (EPA)

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić kažnjen je s devet mjeseci zabrane nastupa zbog pozitivnog dopinškog nalaza, a kazna mu je počela teći retroaktivno od 1. svibnja ove godine, objavio je Međunarodni teniski savez (ITF).

Iz ITF-a je potvrđeno kako je „u uzorku Čilićeva urina, kojega je dao na testiranje je tijekom ATP turnira u Muenchenu igranom u svibnju, pronađena zabranjena supstanca niketamid, a tenisač je službenike ITF-a obavijestio kako je tu supstancu u svoj organizam unio koristeći tablete glukoze koje je kupio u ljekarni“.

„Neovisni tribunal zaključio je kako je Čilić nehotice unio niketamid u svoj organizam, te nije imao namjeru njime poboljšati svoje rezultate, pa je stoga ispunio preduvjet zbog kojega mu se može izreći smanjena kazna zbog kršenja antidopinških pravila vlastitom pogreškom“, navode u ITF-u.

Komisija za kršenje antidopinških pravila kaznila je s devet mjeseci zabrane nastupa, a kazna počinje teći retroaktivno od 1. svibnja kada je predao pozitivni uzorak, te ističe 31. siječnja 2014. u ponoć.

Čiliću će biti oduzeti svi ATP bodovi osvojeni od turnira u Muenchenu, a morat će vratiti i novac zarađen od nagrada, objavio je ITF.

Čilić: Uzeo sam samo tabletu glukoze

Priopćenjem se javio i Marin Čilić te potvrdio kako je uzorak urina koji je dao ITF-u ranije ove godine imao pozitivan nalaz na određenu supstancu utvrđen analizom, ali i najavio žalbu na odluku koju će uputiti Arbitražnom sudu za sport „vrlo skoro“.

„Nije mi dopušteno komentirati ovaj slučaj ni u kojem detalju, ali mogu potvrditi da sporni uzorak vuče porijeklo iz tableta glukoze koje su kupljene u ljekarni u Francuskoj. Nisam imao nikakvih spoznaja da sadrže supstancu koja je zabranjena za natjecanja (iako je dozvoljena izvan natjecanja). Vrlo bih rado iznio više detalja o cijelom slučaju i nadam se da ćete me razumjeti da u ovom trenutku ne mogu komentirati ništa više sve dok je pravni postupak u tijeku“, poručio je Čilić u svom priopćenju.

Istaknuo je i kako „nikad u životu, bilo znajući bilo namjerno, nije uzeo bilo koju zabranjenu supstancu“ te ustvrdio kako se „izričito protivi korištenju bilo kakvog stimulansa koji bi pomogao ostvarenju boljeg sportskog rezultata“.

„Razočaran sam da u ovom trenutku ne mogu reći više o slučaju, ali ću to učiniti čim pravni proces bude završen. Tada ću odgovoriti na svako pitanje koje mi bude postavljeno o ovom slučaju“, zaključno je poručio Čilić u svom priopćenju za javnost.

Izvor: Agencije