Provjere krvi igrača u Bundesligi ove sezone

Beckenbauer: Mi 1966. godine nismo imali nikakve predstave šta je doping (Reuters)

Njemačka Bundesliga planira testirati krv nogometaša ove sezone premda nema indikacija da je doping faktor u nogometu, prenosi agencija AP.

Predsjednik Nogometnog saveza Njemačke (DFB) Wolfgang Niersbach izjavio je kako je odluka za početak provjera krvi igrača donesena prije objave studije koja otkriva da je Vlada Zapadne Njemačke 1970-tih godina pomagala doping program sportaša.

U jednom dijelu izvještaja se navodi kako su analize uzoraka trojice nogometaša pokazale prisustvo zabranjenog stimulanta na Svjetskom prvenstvu 1966. godine.

Direktor njemačkog prvenstva Andreas Rettig kazao je kako Bundesliga želi „strožije kontrole“ premda „nema indikacija“ na doping.

Testovi neće biti spremni za početak sezone koji je na programu ovog vikenda.

Pravovremeni signal

Provjere krvi na zabranjene supstance godinama se koristi u mnogim takmičenjima.

„Ovo je pravovremeni signal za početak ovakvih testova u Bundesligi, a odluka je napravljena prije posljednjih dešavanja i objava“, kazao je Niersbach na marginama sastanka Njemačke nogometne lige (DFL) u Berlinu, institucije koja kontrolira profesionalni nogomet u ovoj državi.

Studija o dopingu, objavljena početkom sedmice, izazvala je debatu na državnom nivou o ovome problemu. Sve više poziva je za uvođenje federalnog zakona o antidopingu, kao i za objavu kompletnog izvještaja, sa svim imenima.

Vlada je negirala navode o prikrivanju slučaja.

U studiji se navodi kako je ljekarski zvaničnik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) kazao zapadnonjemačkim sportskim zvaničnicima da su kod trojice nogometaša ove tadašnje države bili prisutni „jači tragovi“ efedrina, zabranjenog stimulanta, nakon što je Zapadna Njemačka izgubila u finalu SP-a 1966. godine od domaće Engleske.

Suprotni stavovi

Vodeći igrači iz tog vremena odbacuju navode iz izvještaja.

„Mi 1966. godine nismo imali nikakve predstave šta je doping“, kazao je Franz Beckenbauer.

Kapiten Zapadne Njemačke sa SP 1966. Uwe Seeler, podržao je svog saigrača.

„Uopšte ne razmišljam o dopingu, nisam to koristio i ne znam nikoga ko je koristio doping“, kategoričan je Seeler.

No, bivši spriner Manfred Ommer, koji je ranije priznao da je koristio nedozvoljena stimulativna sredstva 1977. godine, kazao je da je i u nogometu bilo problema sa dopingom.

„Naravno da se koristio doping u nogometu, u to uopće ne sumnjam. To sam rekao i 1977. godine“, istakao je atletičar.

Izvor: Agencije