Anži Mahačkala prodaje svoje zvijezde

Određen broj skupih zvijezda će otići iz Anžija, a budžet kluba će se smanjiti za 50 do70 miliona dolara godišnje (Getty Images)

Ruski multimilijarder Sulejman Kerimov, vlasnik nogometnog kluba Anži Mahačkala, smanjit će drastično budžet za tim u vrlo kratkom vremenu, objavio je u srijedu predsjednik kluba.

“Anži će proći reorganizaciju. Određen broj skupih zvijezda će otići iz Anžija, budžet kluba će se smanjiti za 50 do 70 miliona dolara godišnje”, napisao je na nalogu na Twitteru Konstantin Remčukov, priznajući da klub “nije uspio postići brzi uspjeh”.

Nakon poraza na domaćem terenu od 1:0 od Rostova u petak, Kerimov koji ima zdravstvenih poteškoća, odlučio je radikalno promijeniti strategiju kluba koji je na 13. mjestu na ljestvici sa dva boda iz četiri utakmice, piše Sport Express.

Kerimov se poslije poraza sastao s igračima i obećao zvijezdama pomoć kluba u traženju novog angažmana, ističući da će Anži ispoštovati sve svoje finansijske obaveze.

Otkako je kupio klub iz Dagestana, Kerimov, ruski naftni magnat koji je blizak Kremlju, uložio je desetke miliona eura u nadi da će zasjati u evropskim natjecanjima.

Rekordna plata

U augustu 2011. Kamerunac Samuel Eto'o, bivši napadač Intera, potpisao je trogodišnji ugovor za godišnju platu u visini od 20,5 miliona eura, postavši tako najbolje plaćeni nogometaš svijeta ispred Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

U februaru iste godine, Anži je također potrošio milione eura za usluge Roberta Carlosa, svjetskog prvaka s brazilskom reprezentacijom 2002. i bivše zvijezde Real Madrida.

Kerimovljeva odluka je potpuno neočekivana, jer je Anži favorit u ruskom prvenstvu prije početka sezone.

Kerimov je jasno dao do znanja da ne namjerava prodati klub gdje će trenersku klupu u skoroj budućnosti preuzeti bivši trener Gadži Gadžijev, dodaje Sport Express.

Gadžijev bi tako zamijenio holandskog trenera Renea Meulensteen, koji je Anži preuzeo u julu nakon odlaska još jednog Holanđanina Guusa Hiddinka.

Izvor: Agencije