Doping i ozljede zasjenile atletski Mundijal

Konkurenciju Usaina Bolta pomeli su ozljede i zabrane zbog dopinga (Reuters)
Konkurenciju Usaina Bolta pomeli su ozljede i zabrane zbog dopinga (Reuters)

Svjetsko atletsko prvenstvo, koje u subotu, 10. kolovoza počinje u Moskvi, najveći je sportski događaj koji će biti održan u glavnom gradu Rusije od Olimpijskih igara 1980. godine.

Ono što će najveću svjetsku atletsku smotru obilježiti jesu odustajanja zbog ozljeda ili zabrana nastupa nekoliko velikih zvijezda, pa tako u Moskvi neće biti ponajboljih svjetskih atletičarki i atletičara poput Tysona Gaya, Asafe Powella, Kenenise Bekelea, Davida Rudishe i Blanke Vlašić.

Kredibilitet atletskih rezultata doveli su u pitanje Amerikanac Tyson Gay i Jamajčanin Asafa Powell, koji su bili pozitivni na dopinškoj kontroli, ali je proteklih nekoliko mjeseci i 40 ruskih atletičara dobilo zabranu nastupa zbog kršenja protudopinških pravila.

Zbog njihovih suspenzija sasvim je sigurno da će atletska natjecanja, u prvoj sezoni nakon olimpijskih igara, biti znatno oslabljenja, pogotovo što su zbog ozljeda nastup morali otkazati i Yohan Blake, Blanka Vlašić, Caster Semenya, Kenenisa Bekele i David Rudisha.

Odlazak Isinbajeve

Novost je da će se na Svjetskom prvenstvu u Moskvi koristiti najsuvremenija oprema za borbu protiv dopinga, a i prije početka natjecanja od velikog će se broja sportaša uzeti krv za testiranja, čiji će rezultati biti uneseni u biološki putni list svakog atletičara.

Nakon završenog natjecanja u svakoj disciplini nositelji medalja obvezno moraju ići da doping kontrolu kojoj će morati pristupiti i još jedan od sudionika finalne utrke koji će biti izabran metodom slučajnog odabira.

Unatoč suspenzijama, Rusi očekuju najmanje šest zlatnih medalja jer upravo u toliko disciplina njihove attletičarke i atletičari imaju najbolje ovogodišnje rezultate, a najviše očekuju u disciplinama brzog hodanja, skoka u vis, skoka s motkom i bacanja koplja.

Ruska super zvijezda i višestruka olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u skoku s motkom Jelena Isinbajeva na Svjetskom prvenstvu u Moskvi nastupit će posljednji put na nekom velikom natjecanju, jer je najavila kraj karijere.

Svjetsko atletsko prvenstvo završava 18. kolovoza.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO