Blatter: Uskoro odluka o terminu SP u Kataru

Blatter: O datumu održavanja SP-a trebalo bi razgovarati sa savezima, klubovima i igračima (EPA)

Predsjednik Svjetske nogometne federacije Sepp Blatter izjavio je u ponedjeljak da očekuje da Izvršni odbor FIF-a uskoro odluči kada će biti održano Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, prenose agencije.

On je u intervjuu za Associated Press rekao da bi početkom oktobra Izvršni odbor FIFA-e trebao odobriti zahtjev da se Mundijal igra zimi.

“Bit ću iznenađen ako Izvršni odbor FIFA-e ne odobri zahtjev da SP u Kataru bude održano zimi. Vjerujem u dobar ishod pregovora, a o datumima kada je najbolje da se održi Mundijal odlučit će se kasnije, nakon novih pregovora”, kazao je Blatter.

Prvi čovjek FIF-a je rekao da bi o datumu održavanja SP-a trebalo razgovarati sa savezima, klubovima i igračima.

I prije nego što je Katar u decembru 2010. godine izabran za domaćina Mundijala 2022. godine, nagađalo se o mogućnosti da se turnir igra zimi, pošto u Kataru ljeti temperatura premašuje 40 stepeni Celzijusa, i to uz česte pješčane oluje.

Ranije je Organizacioni odbor SP-a u Kataru saopćio je kako je spreman organizirati najveću svjetsku nogometnu smotru bilo ljeti ili zimi, uz dodatak kako Srednji Istok zaslužuje da se “povijest nogometa piše i u tom dijelu svijeta”.

Katar ulaže 200 milijardi dolara

Saopćenje je uslijedio kao reakcija na sugestiju čelnika Nogometne asocijacije Engleske (FA) kako bi FIFA trebala, zbog ekstremnih vrućina koje ljeti vladaju u Kataru, pronaći novu lokaciju za organizaciju Mundijala.

Novi predsjednik FA Greg Dyke rekao je kako bi FIFA trebala pronaći novu lokaciju, ili se “suočiti s bijesom evropskih liga zbog Mundijala koji će se igrati zimi”.

“Nogomet je najpopularniji sport na Srednjem Istoku i ljudi naše regije zaslužuju šansu da se pred njihovim očima piše nogometna povijest”, navode Katarani u svom saopćenju.

Već su ranije katarske vlasti potvrdile kako će u organizaciju SP-a uložiti 200 milijardi dolara.

Najmanje 140 milijardi dolara bit će namijenjeno izgradnji transportnog sistema, uključujući novi aerodrom, saobraćajnice i metro, dok će dodatnih 20 milijardi dolara biti potrošeno na turističku infrastrukturu, a ostatak na druge segmente organizacije.

Katarske vlasti se nadaju kako će ovu zemlju na Arapskom poluotoku za vrijeme Mundijala posjetiti najmanje 400.000 navijača.

Izvor: Agencije