Upozorenje FIFPro-a na odlazak u tri države

Izuzeci su klubovi koji igraju na evropskoj sceni, jer prihvataju UEFA-in sistem licenciranja klubova koji smanjuje rizik (EPA)
Izuzeci su klubovi koji igraju na evropskoj sceni, jer prihvataju UEFA-in sistem licenciranja klubova koji smanjuje rizik (EPA)

Svjetski sindikat profesionalnih nogometaša FIFPro upozorio je svoje članove na to da dva puta razmisle prije nego potpišu ugovore i postanu članovi klubova iz Kipra, Grčke ili Turske.

Igračima se savjetuje da naročito budu oprezni kada je riječ o klubovima koji ne igraju u evropskim takmičenjima, za koje iz FIFPro-a navode da mnogi od njih ne ispunjavaju obećanja.

“Sindikat FIFPro želi upozoriti nogometaše i ostale sindikate o lošem ponašanju kiparskih, grčkih i turskih klubova”, piše u saopćenju organizacije čije je sjedište u Holandiji.

“Kipar je već godinama neprikosnoven kada je riječ o broju sporova koji su na Odboru za rješavanje sporova Svjetske nogometne federacije, dok se za drugo mjesto ‘bore’ Grčka i Turska.”

“U sve tri države se broj sporova povećava svake godine. Jedini izuzeci su oni klubovi koji igraju na evropskoj sceni, jer prihvataju sistem klupskog licenciranja Evropske nogometne asocijacije, koji smanjuje stepen rizika.”

Pusta obećanja

Iz FIFPro-a se navodi kako nogometaši imaju problema s nedobijanjem plata i da su zbog toga primorani putem spora na FIFA-inom odboru tražiti zaštitu prava, a sve to može biti veoma dugotrajno i skupo.

“Klubovi rade sve što je u njihovoj moći da namame igrače, nude im visoke plate, luksuzne kuće, ambiciozne planove, bonuse… Nažalost, FIFPro je ustanovio kako mnogi klubovi ne ispunjavaju takva obećanja”, navodi sindikat.

“Nakon nekoliko mjeseci ustanovi se kako su klubovi ostali bez novca i igrač onda mora čekati platu. Često se dešava da do nje nikad ne dođe. Neki od nogometaša budu primorani napustiti domove, jer klub ili ne može ili neće plaćati stanarinu, a bonuse više niko ne spominje.”

Izvor: Agencije


Povezane

Igrači u regiji i dalje teško bivaju isplaćeni na vrijeme, čime postaju lake mete za one koje žele namještati utakmice, kazao je jedan od čelnika FIFProa.

08 Jul 2013
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO