Schusteru doping dobar ako ubrzava oporavak

Schuster: Nije bilo stimulansa u klasičnom smislu, ali su nam ljekari i fizioterapeuti uvijek davali neke stvari (EPA)
Schuster: Nije bilo stimulansa u klasičnom smislu, ali su nam ljekari i fizioterapeuti uvijek davali neke stvari (EPA)

Bivši njemački reprezentativac Bernd Schuster rekao je kako nema ništa protiv dopinga u nogometu ukoliko se koristi da ubrza oporavak igrača i njihovo liječenje.

„Dok god se koristi isključivo za regeneraciju, ja nemam problem s tim. Ukoliko se igrač oporavi dvije do tri sedmice poslije povrede, onda to ima smisla“, kazao je ovaj nogometni stručnjak za magazin Sport Bild.

„Ipak, ne mislim da je doping dobar kada se uzima da bi igrač na terenu pružio daleko iznad svojih mogućnosti, već da bi se njegov organizam oporavio što je brže moguće“, dodao je.

Miješanje palicom

Aktuelni trener španske Malage, koji je osamdesetih igrao za Barcelonu i Real Madrid, naveo je kako tokom njegove karijere nije bilo problema sa dopingom u nogometu, navodeći da „takva riječ tada nije ni postojala“.

„Nije bilo stimulansa u klasičnom smislu, ali su nam ljekari i fizioterapeuti uvijek davali neke stvari, ponekad i ujutro na dan utakmice. Nismo pitali šta smo dobijali, međutim, to sigurno nije bilo u vezi sa dobikanjem struje u leđa da trčite po terenu 200 posto više nego što možete“, kazao je 53-godišnji Nijemac.

„Oporavak nogometaša sada je znatno kraći u odnosu na moje igračke dane. Ranije, ako mi je otekao zglob mijesio sam ga palicom i od bolova znoj bi praktično izlazio iz svake pore na mom tijelu. Danas su momci na terenu samo sedmicu dana poslije povrede koljena. Suludo je što se u cjelini promijenilo nabolje“, rekao je Schuster.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO