LP: Metalist traži suspenziju izbacivanja

Očekuje se da sud u Lozani konačnu odluku o ovom pitanju donese do petka navečer (EPA)

Ukrajinski nogometni klub Metalist zatražio je u četvrtak od Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani da suspendira odluku Evropske nogometne asocijacije (UEFA) o izbacivanju kluba iz Harkova iz kvalifikacija za Ligu prvaka.

Krovna kuća evropskog nogometa dan ranije je donijela odluku o izbacivanju ukrajinske ekipe zbog umiješanosti kluba u namještanje utakmice nacionalnog prvenstva 2008. godine.

Umjesto Metalista, UEFA je donijela odluku da u dvomeču baraža za Ligu prvaka protivnik njemačkog Schalkea bude grčki PAOK, koji je na terenu izgubio od Ukrajinaca u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Petogodišnja zabrana

Postupak protiv ukrajinskog tima UEFA je pokrenula početkom ovog mjeseca, kada je utvrđeno da je njegov sportski direktor Jevhen Krasnjikov bio umiješan u namještanje utakmica.

„Ova odluka je konačna. Komisija za žalbe pažljivo je analizirala izjave i dokumenta podnijeta od strane ukrajinskog kluba, kao i izjave disciplinskog inspektora UEFA-e i odlučila da Metalist diskvalificira iz takmičenja za sezonu 2013/2014“, navedeno je iz UEFA.

Sud za arbitražu u sportu ranije je odbio žalbu Krasnjikova na petogodišnju zabranu bavljenja nogometom i potvrdio odluku Nogometnog saveza Ukrajine da je bio umiješan u namještanje prvenstvene utakmice protiv Karpatija iz Lavova u aprilu 2008. godine.

Očekuje se da sud u Lozani konačnu odluku o ovom pitanju donese do petka navečer, a prve utakmice baraža za Ligu prvaka igraju se slijedeće sedmice.

Izvor: Agencije