Evropski klubovi moraju smanjiti gubitke

Infantino je na čelu FIFA-e naslijedio Seppa Blattera, koji je odstupio krajem 2015. godine zbog sumnji u korupciju (Arhiva)
Infantino je na čelu FIFA-e naslijedio Seppa Blattera, koji je odstupio krajem 2015. godine zbog sumnji u korupciju (Arhiva)

Generalni sekretar Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Gianni Infantino upozorio je klubove kako se moraju prilagoditi Finansijskom fair-playu.

Prema njegovim riječima, svi klubovi u Evropi moraju svesti godišnje gubitke na manje od 10 miliona eura.

„Veliki, kao i mali klubovi moraju poštovati pravila UEFA-e. Prije godinu dana upozorili smo klubove da je to posljednji poziv i da će snositi sankcije ukoliko ne budu poštovali navedena pravila. Pravilo stupa na snagu od slijedeće sezone, a uzimat će se finansijski podaci iz ove i prošle sezone“, rekao je Infantino.’

‘Svi znaju pravila’

Naglasio je kako će svaki klub koji ne nadoknadi novac snositi sankcije za svoje neodgovorno ponašanje.

„Sada svi evropski klubovi znaju pravila. Ako ne nadoknade novac koji izdvoje za transfere, snosit će posljedice za to. Kazne su upozorenje, novčana kazna, zabrana registriranja igrača, ili u krajnjem slučaju isključenje iz takmičenja. Ovo pravilo je uvedeno, ne da kažnjava, već da pomaže klubovima“, kazao je Infantino.

Međutim, prema pisanju britanskih medija, ako se ovo pravilo bude poštovalo, klubovi kao što su Monaco, PSG i Manchester City će biti u velikom problemu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO