Ferdinand: Engleski tim nema identitet

Kada bi se imena skinula sa dresa i promijenila boja dresova, niko ne bi mogao reći 'To je engleska reprezentacija' (EPA)

Engleska mora razviti svoj vlastiti nogometni identitet ukoliko želi uspjeh na međunarodnom nivou i treba se pripremiti da propusti neke velike turnire kako bi uspjela u tom nastojanju, smatra odbrambeni igrač Manchester Uniteda Rio Ferdinand, prenosi Reuters.

„Koji je naš identitet?“, rekao je u izdanju Guardiana za utorak Ferdinand, koji se u maju oprostio od reprezentativnog dresa.

„Počeli smo nešto tako viđati kada je (bivši selektor) Glenn Hoddle bio na kormilu, jedan djelić identiteta se vidio u slobodnom protoku lopte i tada se moglo reći da se vidi začetak ideje koju je htio provesti u ekipi.“

„Od tada, mislim da nikada nismo vidjeli neki identitet tima, da bi se moglo reći ‘To je engleska reprezentacija’, ni kod seniora ni kod U-21 ekipe.“

Mladi igrači „Gordog Albiona“ loše su igrali ovog ljeta, kako na Evropskom prvenstvu timova do 21 godine, tako i na Svjetskom prvenstvu U20, dok je seniorski sastav u opasnosti da bude eliminiran u kvalifikacijama za SP naredne godine u Brazilu.

Velike investicije

Ferdinand smatra kako engleske nacionalne selekcije nisu povezane na pravi način, te zato postoji potreba za jasnim putem igranja kroz različite uzraste državnog tima.

Nogometni savez Engleske dosta je investirao u nedavno otvoreni St George's Park u Burtonu koji je sada centar za rad na razvoju i treniranju. Ova lokacija se također koristi za pripremu svih reprezentacija Engleske.

Branič „Crvenih đavola“ kazao je kako se nogometna javnost Engleske treba pripremiti na mogućnost da propusti svjetsko ili evropsko prvenstvo ukoliko ne provede promjene.

„Kada bi se imena skinula sa dresa i promijenila boja dresova, niko ne bi mogao reći ‘To je engleska reprezentacija, to je naš identitet, tako mi igramo’, a takvo je stanje od U16 tima, pa sve do seniora“, smatra Ferdinand koji je za Englesku igrao 81 meč.

„Kada pogledate reprezentacije Italije, Holandije, Španije ili Brazila i da ne vidite imena na njihovim dresovima, prepoznali bi ih jer rade po planu i programu.“

„Možete slobodno premjestiti igrača iz U16 reprezentacije u seniorski tim Španije ili Italije. On se možda ne bi mogao nositi sa saigračima kada je riječ o brzini ili fizičkoj spremi, ali bi sigurno znao tehnički šta da radi i gdje da stoji i kako da se kreće jer to ono uče, dan i noć.“

Engleska u srijedu igra prijateljski meč protiv Škotske, uoči odlučujućih duela kvalifikacija za SP protiv Moldavije i Ukrajine narednog mjeseca.

„Gordi Albion“ u grupi H trenutno zauzima drugo mjesto, sa dva boda zaostatka za vodećom Crnom Gorom i jednim „viška“ u odnosu na Ukrajince. Do kraja kvalifikacija Englezi imaju četiri preostale utakmice, a samo je najboljem u grupi zagarantirano mjesto na Mundijalu naredne godine u Brazilu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO