FARE: Navijači Dinama prednjače u rasizmu

Osim hrvatskih navijača, prijavljeni su i navijači iz Mađarske (EPA)

Organizacija za borbu protiv rasizma u nogometu (FARE) priopćila je kako su navijači zagrebačkog Dinama tijekom srpnja prednjačili u broju incidenata izazvanih rasističkim ponašanjem.

Kako je precizirala ta organizacija, koja djeluje na stadionima diljem Europe i okuplja 118 organizacija iz 33 države, navijači zagrebačkog prvaka su prošlog mjeseca imali najviše incidenata u kojima su ispoljili rasizam i diskriminaciju.

Navijačka grupa „Bad Blue Boys“ prijavljena je zbog rasizma i homofobije tijekom susreta domaćeg prvenstva protiv Osijeka, kvalifikacijske utakmice Lige prvaka protiv luksemburške Fole i još jedne odigrane utakmice protiv moldavskog Sheriffa.

FARE je priopćila kako su „meta“ vrijeđanja navijača bili i izvršni predsjednik kluba Zdravko Mamić, te Hrvatski nogometni savez (HNS).

Prijavljeni i Mađari

Osim zagrebačkih navijača, FARE je Evropskoj nogometnoj uniji (UEFA) prijavila i navijače mađarskog Gyora zbog antisemitskog vrijeđanja u meču s Maccabijem iz Tel Aviva, kao i navijače Honveda, koji su na rasnoj osnovi vrijeđali nogometaša novosadske Vojvodine Aboubakara Oumarouina u utakmici kvalifikacija za Ligu Europe.

„Oumarouin je vrijeđan pokličima koji su oponašali krike majmuna tokom cijelog susreta“, stoji u izvještaju FARE.

Oni su samo u srpnju ukupno 14 slučajeva rasističkog ponašanja i ksenofobije, ekstremnog nacionalizma i homofobije, uglavnom od strane navijača istočnoeuropskih klubova, prijavili u UEFA.

FARE je popis dopunio i incidentom koji se dogodio na predsezonskoj prijateljskoj utakmici između Milana i Sassuola, kada je gvinejski internacionalac Kevin Constant u redovima Milaneza demonstrativno napustio teren zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi od strane protivničkih navijača.

Izvor: Agencije


Povezane

Dinamo je kažnjen sa 25.000 eura i zatvaranjem istočne tribine za utakmicu protiv Šerifa u 3. pretkolu Lige prvaka.

30 Jul 2013
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO