Novozelanđanka Adams spojila četiri zlata

Uz četiri svjetska, Valerie Adams ima i dva olimpijska zlata (Getty Images)

Novozelanđanka Valerie Adams potvrdila je svoju dominaciju u bacanju kugle osvojivši u Moskvi četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima i tako postala prva atletičarka koja je spojila četiri uzastopna zlata.

Ona je na moskovskom stadionu Lužnjiki slavila bacivši kuglu 20,88 metara, druga je bila Njemica Christina Schwanitz, a treća Kineskinja Gong Lijiao.

Osim što je bila najbolja u Moskvi, prethodno je slavila na svjetskim prvenstvima u korejskom Daeguu, Berlinu i Osaki, olimpijska je pobjednica iz Pekinga, a veliki pobjednički niz prošle godine joj je u Londonu prekinula Bjeloruskinja Nadežda Ostapčuk.

Bjeloruska natjecateljica je kasnije zbog dopinga suspendirana, pa je Adams dobila i londonsko olimpijsko zlato.

U jednoj od najzanimljivijih disciplina večeri, finalnoj utrci na 100 metara za žene, zlato je osvojila Jamjačanka Shelly-Ann Fraser-Pryce rezultatom 10,71 sekundi.

Druga je bila Murielle Ahoure iz Obale Bjelokosti, postavši prva afrička atletičarka koja je osvojila medalju u nekoj od sprinterskih disciplina, dok je braniteljica naslova Amerikanka Carmelita Jeter osvojila treće mjesto.

Fraser-Pryce je pobijedila ostvarivši najbolji rezultat sezone, donijevši svojoj domovini i drugu sprintersku titulu nakon slavlja Usaina Bolta u istoj disciplini.

Njemački trijumf u skoku s motkom

Za iznenađenje večeri pobrinuo se Nijemac Raphael Holzdeppe pobijedivši u skoku s motkom rezultatom 5,89 metara, koliko je preskočio i veliki favorit olimpijski pobjednik Francuz Renaud Lavillenie, ali je na kraju bio drugi zbog više pokušaja da osvoji tu visinu. Broncu je osvojio Nijemac Bjorn Otto.

Amerikanac David Oliver slavio je u finalu utrke na 110 metara s preponama rezultatom 13,00, drugi je bio njegov sunarodnjak Ryan Wilson, dok je Rus Sergej Šubenkov osvojio broncu i tako pokvario trostruko slavlje Amerikanaca.

Jason Richardson izgubio je medalju za tri stotinke sekunde, a olimpijski pobjednik i svjetski rekorder Aries Merritt razočarao je šestim mjestom.

U utrci na 400 metara Britanka Christine Ohuruogu je u „foto-finišu“ slavila ispred braniteljice naslova Amantle Montsho iz Bocvane, dok je treća bila Ruskinja Antonina Krivošapka.

Najbolji svjetski bacač kladiva od danas je Poljak Pawel Fajdek, srebro je osvojio Mađar Krisztian Pars, a broncu Čeh Lukas Melich.

Četvrtog dana natjecanja na programu su ženska finala – 20 kilometara u disciplini hodanje, skok s motkom i oproštaj Jelene Isinbajeve od velikih natjecanja, te 3.000 metara sa zaprekama. Za zlato će se boriti i bacači diska, te trkači na 400 i 800 metara.

Izvor: Al Jazeera i agencije