Usain Bolt poput munje na moskovskom nebu

I Bolt, i Gatlin u Moskvi su istrčali najbolji rezultat sezone (EPA)

Jamajčanski sprinter i jedan od najboljih atletičara svijeta Usain Bolt osvojio je zlatnu medalju u utrci na 100 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi istrčavši tu dionicu za 9,77 sekundi.

U završnom događaju drugog dana najveće svjetske atletske smotre, unatoč jakoj kiši, Bolt je slomio otpor velikog protivnika Amerikanca Justina Gatlina u drugoj polovici staze, pobijedivši ga za osam stotinki. Obojici je to najbolji rezultat sezone.

Brončana medalja ide također u Jamajku, a osvojio ju je Nesta Carter s 9,95 sekundi.

Još su dvojica Jamajčana – Kemar Bailey-Cole i Nickel Ashmeade, postigavši isto vrijeme, istrčali 100 metara za manje od 10 sekundi, a za broncu su im nedostajale tri stotinke.

Slabije rezultate, iznad 10 sekundi, zabilježili su Amerikanac Mike Rodgers, Francuz Christophe Lemaitre i Britanac James Dasaolu.

Prije dvije godine, na svjetskom prvenstvu koje je održano u Južnoj Koreji, Usain Bolt je diskvalificiran u ovoj disciplini i tako ostao bez mogućnosti boriti se za titulu najboljeg zbog nepravilnog starta utrke.

Prva ruska medalja

Prethodno su podijeljene medalje u još nekoliko disciplina, pa je prvo zlato ostalo u Rusiji nakon pobjede Aleksandra Ivanova u disciplini 20 kilometara – hodanje. Uz njega su na pobjedničko postolje stali Kinez Ding Chen i Španjolac Miguel Angel Lopez.

U ženskoj utrci na 10.000 metara slavila je Etiopljanka Tirunesh Dibaba ispred Kenijke Gladys Cherono i svoje sunarodnjakinje Belaynesh Oljira.

U dvije bacačke discipline za atletičarke također su dijeljene medalje, pa je u bacanju diska zlato pripalo Hrvatici Sandri Perković, iza koje su ostale Francuskinja Melina Robert-Michon i Kubanka Yarelys Barrios, dok je najbolja u skoku u dalj Amerikanka Brittney Reese.

Druga je bila Blessing Okagbare iz Nigerije, a treća srpska atletičarka Ivana Španović.

Amerikanac Ashton Eaton osvojio je zlatnu medalju u desetoboju ostvarivši najbolji rezultatom sezone na svijetu, čime je ostvario hat-trick, jer je prošle godine oborio svjetski rekord te je bio olimpijski pobjednik.

Srebro je pripalo Nijemcu Michaelu Schraderu, a bronca Kanađaninu Damianu Warneru.

Trećeg dana Svjetskog atletskog prvenstva na programu su ženska finala u bacanju kugle, na 400 i 100 metara, te muška finala u skoku s motkom, bacanju kladiva i 110 metara s preponama.

Izvor: Al Jazeera