Stotine nogometaša pati od depresije

Clarke Carlisle je tokom karijere pokušao izvršiti samoubistvo popivši tablete, a imao je i problema s alkoholizmom (Getty Images)

Predsjednik Udruženja profesionalnih nogometaša Engleske (PFA) Clarke Carlisle (33) upozorio je u razgovoru za Daily Mail kako stotine nogometaša pati od depresije istaknuvši kao primjer svoj slučaj.

Carlisle je prošle sezone završio karijeru otkrivši kako i sam ima problema s depresijom, te kako je jednom pokušao i samoubistvo, prenosi Hina.

Svjestan kako je to veliki problem na ‘otoku’ snimio je dokumentarni film o depresiji i samoubistvima igrača.

‘Traženje izlaza’

“Brojni igrači mi prilaze i tvrde kako s njima nešto nije u redu. Traže pomoć, no ne znaju kome bi se obratili. Svi traže izlaz nakon prekida karijere, a to nije jednostavno,” kazao je Carlisle koji namjerava uvesti telefonsku liniju za pomoć nogometašima.

Carlisle je 16 godina bio profesionalni nogometaš igrajući za devet klubova među kojima i za Queens Park Rangers, Leeds Uniteda i Blackpool.

Tokom karijere je pokušao izvršiti samoubistvo popivši tablete, a imao je i problema s alkoholizmom.

“Sada kada je moja depresija utvrđena svako jutro uzimam lijek. To nije ‘sretna pilula’ koja će učiniti da moja tjeskoba nestane, ali mi drži mozak pod kontrolom,” otkrio je Carlisle.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Njemački nogometni golman je kazao kako je aktuelni period njegovog života ‘kao bajka’ nakon njegovog emocionalnog kraha 2010. godine.

Published On 15 Nov 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO