Dolazak Neymara nije ispraznio Barcin dušek

Katalonci su za Brazilca Neymara izdvojili 78 miliona dolara kako bi stvorili ubitačni dvojac u napadu (AFP)

Finansijska sredstva Barcelone, španskog prvaka u nogometu, nisu iscrpljena nakon što je izdvojeno 78 miliona američkih dolara za dolazak brazilskog napadača Neymara, izjavio je glasnogovornik katalonskog kluba.

Neymar će zauzeti mjesto uz najboljeg nogometaša svijeta, Argentinca Lionela Messija i tako stvoriti žestoko napadačko partnerstvo, no najbolji tim u protekloj sezoni Primera lige morat će nešto poraditi na odbrani koja je bila nešto slabija nego inače.

„Barca može priuštiti sve transfere za koje tehničko osoblje navede da su neophodni, uostalom kao što je i do sada bio slučaj“, kazao je Toni Freixa, glasnogovornik odbora direktora katalonskog kluba na konferenciji za novinare.

„Naravno, ne možemo objaviti cifru koju smo spremni potrošiti na tržištu nogometaša.“

Porozna odbrana

Kapiten kluba, 35-godišnji Carles Puyol, pretrpio je nekoliko povreda, a obično su štoperski par Barce u protekloj takmičarskog godini činili Gerard Pique i Javier Mascherano, koji je ranije igrao na sredini terena, ali se silom prilika povukao u odbrambene redove.

Istina, Katalonci su osvojili četvrti naslov prvaka Španije u pet sezona, ali su primili 40 golova u 38 utakmica, 11 više nego godinu ranije.

Neymarov saigrač iz reprezentacije Brazila Thiago Silva ove sedmice je novinarima rekao kako ga je trener Barcelone Tito Vilanova pokušao vrbovati, ali klub ovog odbrambenog nogometaša, Paris Saint Germain, nije bio raspoložen za rastanak.

Vilanova se nije baš pokazao odlučnim da veliki dio odgovornosti u odbrani prebaci na mladog (U21) reprezentativca Španije Marca Bartru. Mlada „Furija“ je proteklog mjeseca na Evropskom prvenstvu u Izraelu osvojila naslov najboljeg tima na kontinentu, a Bartra je izabran u prvi tim takmičenja, što bi mu moglo osigurati više vremena u dresu Barcelone naredne sezone.

Pitanje Ville

Alex Song, još jedan „vezista“ je doveden iz engleskog Arsenala jer također može igrati na poziciji stopera, ali se pokazao kao razočarenje.

Daniel Alves i Jordi Alba dominiraju desnim i lijevim bekom, a za svaki slučaj tu su „rezervne varijante“ Martin Montoya i Adriano.

Dolazak Neymara mogao bi na odlazak ponukati Davida Villu koji, od loma noge na Svjetskom klupskom prvenstvu krajem 2011. godine, više nije onako „smrtonosan“ strijelac kao što je bio, a razlog odlaska bi mogla biti i činjenica da će u decembru napuniti 32 godine.

Izvor: Agencije