Pozitivan i B uzorak Tysona Gaya

Nemam priču o sabotaži. Nemam laži. Samo sam vjerovao nekome i ta me osoba iznevjerila (EPA)
Nemam priču o sabotaži. Nemam laži. Samo sam vjerovao nekome i ta me osoba iznevjerila (EPA)

Uzorak B bivšeg svjetskog prvaka u sprintu, američkog atletičara Tysona Gaya, koji je uzet izvan takmičenja u maju, također je pozitivan na zabranjenu supstancu, objavila je Američka antidopinška agencija (USADA).

„Možemo potvrditi da je analiza i B uzorka Tysona Gaya završena i da je ona potvrdila pozitivne nalaze A uzorka“, izjavio je izvršni šef USADA-e Travis Tygart ne otkrivajući gdje je izvršeno testiranje.

„Rezultati ovih testova bili su očekivani s obzirom na Gayevo prihvaćanje odgovornosti za supstance pronađene u njegovom tijelu odmah nakon otkrivanja rezultata analize A uzorka.“

Priznanje u suzama

Američki atletičar je u intervjuu 14. jula u suzama otkrio da je njegov A uzorak uzet izvan takmičenja u maju bio pozitivan na zabranjenu tvar.

„Nemam priču o sabotaži. Nemam laži. Samo sam vjerovao nekome i ta me osoba iznevjerila“, kazao je tada Gay, ističući kako nikada nije namjerno uzeo doping.

„Pogriješio sam“, dodao je 30-godišnji sprinter koji ima drugo najbrže vrijeme u historiji na 100 metara koje iznosi 9.69 sekundi.

Gay nikada prije nije „pao“ na doping testu i učestvovao je u USADA-inom programu u kojem se atletičari podvrgavaju dodatnim testiranjima kako bi pokazali da su „čisti“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO