Atletico Mineiro osvojio Libertadores kup

Mineiro je prvu utakmicu izgubio rezultatom 2:0 (EPA)

Brazilski Atletico Mineiro pobjednik je Libertadores kupa, nakon što je u Belo Horizonteu u uzvratnoj utakmici finala pobijedio poslije izvođenja jedanaesteraca paragvajski Olimpia Asuncion.

Nakon pobjede Olimpije od 2:0 u prvoj utakmici Atletico Mineiro je revanš dobio s istim rezultatom, zahvaljujući pogocima Joa (46) i Leonarda Silve (86), a zatim je poslije produžetaka koji su završili bez pogodaka bio bolji s bijele tačke rezultatom 4:3.

Junak utakmice

Leonardo Silva je junak ove utakmice, jer je prvo postigao izjednačujući pogodak za Mineiro, četiri minute prije kraja susreta, da bi kasnije ovaj 34-godišnji branič pogodio četvrti i posljednji penal za pobjedu Olimpije.

Atletico Mineiro je, zahvaljujući ovoj pobjedi, osigurao nastup na svjetskom klupskom prvenstvu koje se igra u Maroku od 11. do 21. decembra i na kojem će nastupiti domaća ekipa Raja Casablanca, Bayern Munchen i meksički Monterrey, pobjednik CONCACAF-a.

Zadnji sudionici tog svjetskog prvenstva bit će poznati po završetku Azijske i Afričke lige prvaka u novembru.

Nekadašnja zvijezda Barcelone Ronaldinho je ovom pobjedom postao dio male grupe igrača koji su osvojili i Ligu prvaka i Libertadores kup, pored nekadašnjeg trija AC Milana Dida, Cafu i Roque Junior, te nekadašnjeg braniča Intera, Waltera Samuela, te napadača Juventusa Carlosa Teveza.

Izvor: Agencije