Šesti trijumf Sandre Perković

Sandra Perković je u posljednje tri godine najbolja diskašica na svijetu (Reuters)

Olimpijska pobjednica u bacanju diska, hrvatska atletičarka Sandra Perković, nastavila je pobjednički niz na mitinzima Dijamantne lige i u Monte Carlu u petak navečer.

Perković je u svom šestom ovogodišnjem nastupu u Dijamantnoj ligi ostvarila i šestu pobjedu hicem od 65,30 metara.

Blanka Vlašić treća

Hrvatska rekorderka u skoku u vis Blanka Vlašić zauzela je treće mjesto u Monte Carlu s preskočenih 1,98 metara.

Pobijedila je Amerikanka Brigetta Barrett sa 2,01 metar, dok je drugo mjesto zauzela Ruskinja Ana Čičerova sa 1,98 metara.

U redoslijedu Dijamantne lige kod visašica vodi Čičerova sa 11 bodova, druga je Školina s osam, dok Barrett i Vlašić imaju po sedam.

Drugo mjesto zauzela je Kubanka Yarelis Barrios sa 64,24 metra, a treće Amerikanka Gia Lewis-Smallwood sa 63,63 metra.

U redoslijedu diskašica Perković je još ranije osigurala ukupnu pobjedu, sada ima 24 boda, 18 više od druge Barrios, te 19 od treće Lewis-Smallwood.

Na redu SP u Moskvi

Ovo je bio posljednji nastup Perković uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu (SP) u Moskvi, gdje će nastupiti u kvalifikacijama 10. augusta, dok je finale na rasporedu dan kasnije.

Perković je u posljednje tri godine najbolja diskašica na svijetu, u tom je razdoblju osvojila olimpijsko zlato, dva naslova evropske prvakinje i dva puta je osigurala ukupnu pobjedu u Dijamantnoj ligi te je jedino što joj nedostaje svjetska medalja.

Prije dvije godine je morala propustiti SP u Daeguu, zbog šestomjesečne suspenzije zbog pozitivnog dopinškog nalaza na metilheskamin, a za tri sedmice će u Moskvi imati priliku uputpuniti kolekciju medalja.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO