Jason Kidd: Teletović je važan igrač Netsa

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Mirza Teletović iduće sezone bit će dio jednog od favrorita NBA lige. Njegove Brooklyn Netse trenirat će Jason Kidd, a u klub su stigla dvojica velikana: Paul Pierce i Kevin Garnett.

Superbogati Rus Mihail Prohorov, košarkaška legenda i novopečeni trener Jason Kidd i velikani Kevin Garnett i Paul Piece – to su ključni ljudi koji će od Brooklyna pokušati napraviti šampionsku ekipu.

A dio te nabildane ekipe i dalje će biti i Mirza Teletović. Možda čak i s važnijom ulogom nego lani.

“Mirza će biti važan dio ove ekipe. On je momak koji doprinosi odbrani i ima dobar šut. Ovi igrači koje danas predstavljamo jako su važni. Ali, jako važni su i oni igrači koji imaju svoju specifičnu ulogu. Također, za Mirzu je važno da sad može učiti i od ovih igrača”, rekao je Kidd.

Teletović je za saigrače dobio dvije NBA ikone, koje u finišu karijere opet žele biti prvaci.

Najbolja prilika

“U ovoj fazi naših karijera nas zanima samo osvajanje naslova. U svojim karijerama zaradili smo mnogo novca i osvojili mnogo pojedinačnih nagrada. U ovom trenutku jedino što nas zanima je osvajanje prvenstva. A osjećamo da nam Brooklyn pruža najbolju priliku”, kazao je Pierce.

Slično razmišlja i Perceov saigrač iz bivšeg i novog kluba Kevin Garnett.

“To što sam dio ove grupe novih igrača koji su stigli u Brooklyn i to što nas u ovom klubu već čekaju odlični igrači kao što su Deron Willams, Brooks Lopez i Joe Johnston… iz svega toga osjećam isto što i Paul: ovdje imamo najbolju priliku da opet budemo prvaci”, optimista je Ganett.

Prošle sezone Brooklyn je bio četvrta ekipa Istoka i poražen je već u prvom krugu doigravanja.

I dok su Netsi predstavljali novog trenera i pojačanja Mirza Teletović se u Međunarodnom kampu mira u Srebrenici igrao košarku s mladima.

U kampu mira u Srebrenici

“Velika mi je čast i privilegija da sam došao u ovaj kamp. Obećavam da ovo neće biti prvi i zadnji put da sam došao. Trudit ću se da što više prisustvujem ovakvim kampovima gdje se nalaze naša djeca”, izjavio je Teletović za agenciju Fena.

On je mladima poručio da “slijede svoje snove, da se trebaju boriti, biti uporni i nikada ne odustajati”.

Ovom posjetom Međunarodnom kampu mira počinju aktivnost Mirze Teletovića kao USAID-ovog promotora dječijih prava u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog kampa je poslati poruku mira svim ljudima u svijetu da se nikad ne bi desilo ono što se desilo u Srebrenici.

Od kako je osnovan 2001. godine, Međunarodni kamp mira u Srebrenici posjetilo je više od 500 mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, susjednih ali i drugih država.

Kamp pomaže stvaranju novih prijateljstava i uspostavljanju veza među mladim ljudima te gradi mostove između različitih etničkih i vjerskih grupa.

Izvor: Al Jazeera i agencije