Blizu 30 miliona dolara za Fangiov Mercedes

Fangiov bolid je prodat anonimnom kupcu koji je licitirao putem telefona tokom aukcije klasičnih automobila (AP)
Fangiov bolid je prodat anonimnom kupcu koji je licitirao putem telefona tokom aukcije klasičnih automobila (AP)

Klasični trkački automobil Mercedes-Benz W196 iz 1954. godine, koji je vozio legenda Formule 1, Argentinac Juan Manuel Fangio, prodat je u petak na aukciji u Engleskoj za 19,6 miliona britanskih funti (29,6 miliona američkih dolara), prenosi AP.

Petostruki svjetski prvak „najbržeg cirkusa na svijetu“ je u ovom automobilu, jednosjedu, 1954. godine osvojio svoju drugu titulu, ostvarivši pobjede na utrkama za Veliku nagradu Njemačke i Veliku nagradu Švicarske.

Robert Brooks, predsjednik aukcijske kuće Bonhams, koja je organizirala licitaciju, kazao je da je Fangiov Mercedes najznačajniji trkački automobil u historiji koji je prodat na aukciji.

Prodat i Lennonov Ferrari

Aukcijska kuća je navela kako je vozilo u „nevjerovatno nepromijenjenom“ stanju i da se vjeruje kako su svi njegovi dijelovi na mjestu i „operativni nakon pravilnih priprema“.

Fangiov bolid je prodat anonimnom kupcu koji je licitirao putem telefona tokom aukcije klasičnih automobila.

Na istoj aukciji, održanoj u Goodwoodu na jugu Engleske, za 359.900 britanskih funti (543.887 američkih dolara) prodat je i Ferrari 330GT iz 1965. godiine čiji je prvi vlasnik bio nekadanji član legendarne grupe Beatles John Lennon.

Izvor: Agencije


Povezane

Vinski podrum Jelisejske palate predstavlja ponos francuske kulture pravljenja vina, a bitan je faktor i u francuskoj diplomatiji. Na njegovo održavanje, francuska vlada troši 150.000 eura godišnje, što je u vremenu mjera štednje vlade predsjednika Francoisa Hollandea izazvalo velike kritike opozicije. Kako bi umirili kritičare, vina iz francuskog predsjedničkog podruma rasprodana su na aukciji u […]

Trideset i sedam mu je godina i ima manju snagu procesora od većine modernih kalkulatora. To je Apple 1, jedan od prvih Appleovih kompjutera. Prodan je u subotu za 650.000 dolara. No, još je kompjutera na aukciji.  

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO