Brazil pobjednik Kupa konfederacija

Nogometaši Brazila osvojili su u noći s nedjelje na ponedjeljak naslov pobjednika Kupa konfederacija, savladavši svjetskog i evropskog prvaka Španiju, rezultatom 3:0.

Za Brazil, na stadionu Maracana u Rio de Janeiru, strijelci su bili Fred u 2. i 47. minuti, te Neymar u 44. minuti.

Brazil je tako postao pobjednik Kupa treći put zaredom.

Brazilski navijači uzvikivali su “gigant se vratio” kad je njihov tim nadjačao ekipu Vincentea del Bosquea, koja je pretrpjela zadnji poraz u većem takmičenju protiv Švicarske na Svjetskom kupu 2010.

Treće mjesto na Kupu konfederacija u ranijoj utakmici s Urugvajem osvojili su nogometaši Italije, boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Sukob demonstranata i policije

Manja grupa antivladinih demonstranata sukobila se s policijom blizu stadiona uoči finalne utakmice.

Više od 5.000 demonstranata prošetalo je  do stadiona, a pola sata prije početka meča, demonstranti su bacali kamenice na policajce, koji su uzvratili suzavcem i šok bombama.

Sukoba je bilo i proteklih dana pred polufinalne mečeve Brazil-Urugvaj u Belo Horizonteu i Španija-Italija u Fortalezi.

Iako manji po broju učesnika, protest je bio najnoviji je u nizu demonstracija koje su proteklih sedmica potresale Brazil, prenio je AP.

Brazilci su na ulice izašli 17. juna, nezadovoljni zbog povećanja cijene prevoza, a svoje zahtjeve su proširili, na bolje zdravstvo, obrazovanje, javne usluge i niže poreze, kao i obračun sa korupcijom.

Demonstranti žestoko negoduju i zbog visokih troškova organiziranja Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. i Olimpijskih igara 2016, čiji će ova zemlja biti domaćin.

Izvor: Agencije