Miami Heat odbranio naslov prvaka NBA lige

James, MVP finala po drugi put zaredom, osvojio dva naslova prvaka NBA lige i olimpijsko zlato u 12 mjeseci (AFP)

LeBron James i njegov Miami Heat ostaju na vrhu američke profesionalne lige za košarkaše (NBA), a čak ni žestoki napadi San Antonio Spursa ih nisu mogli potisnuti, javlja agencija AP.

James je predvodio tim sa Floride u odlučujućoj, sedmoj utakmici doigravanja za prvaka NBA, zabilježivši 37 poena i 12 skokova, a „Vrućina“ je slavila sa 95:88 i tako zadržala naslov najboljeg tima u najjačoj svjetskog ligi za košarkaše.

Miami je naslov osigurao tek u posljednjoj minuti, a novi naslov je potvrdio kako je iza košarkaša Heata najbolja sezona u historiji kluba.

„Za titulu smo timski morali dati sve od sebe. Svaka čast San Antonio Spursima, nevjerovatna su ekipa. Ovo je bila najteža serija mečeva koju smo odigrali, ali smo bili dobri kao tim i uradili smo sve zajedno kako treba – izjavio je Dwyane Wade.

Olimpijsko zlato

Dvije noći nakon šestog meča finalne serije, kada je njegov tim zamalo eliminiran, James je nastavio sa svojim pohodom kroz košarkaški svijet, osvojivši dva naslova prvaka i olimpijsko zlata u proteklih 12 mjeseci.

„Mnogo sam radio na svojoj igri, naročito kroz predsezonu. Mnogo sam dao od sebe kako bi došao dovde i do ovog rezultata. No, ono što se desilo večeras na ovom parketu je sami vrh, nemam riječi da opišem šta smo postigli“, kazao je James koji je po drugi put zaredom proglašen najkorisnijim igračem (MVP) finala.

„Mamuze“, kojima je malo nedostajalo da osvoje petu titulu prije dvije noći, nisu pronašle načina da zaustave Jamesa.

„Još mi je šesta utakmica u glavi. Danas smo dobro odigrali, ali su oni bili precizniji. LeBron se razigrao. Takve stvari se dešavaju, no zaista je teško kada shvatite da ste bili na dohvat trofeja, ali ste ostali bez njega“, izjavio je Manu Ginobili.

Promašaji Duncana

On i njegovi saigrači su pokušali postati prvi tim koji je na gostovanju slavio u sedmoj utakmici serije od 1978. kada je Washington pobijedio Seatlle, ali su ostali bez snage na kraju.

Bolji od ostalih Spursa bio je Tim Duncan sa 24 poena i 12 skokova, ali je u posljednjih 50 sekundi, kada je San Antonio gubio dva razlike promašio dva šuta.

Uz Jamesa, dobru partiju za novog-starog prvaka su pružili Dwyane Wade (23 poena, 10 skokova) i Shane Battier (18 poena).

Izvor: Agencije