Određene grupe za EP u rukometu 2014.

Reprezentacija Hrvatske je jedan od favorita Evropskog prvenstva u rukometu koje će se održati u Danskoj naredne godine (EPA)

U danskom Herningu su u petak žrijebom određene grupe za Evropsko prvenstvo u rukometu, koje se održava naredne godine u Danskoj.

Selekcija Makedonije se nalazi u grupi A, u kojoj se osim nosioca grupe Danske nalaze i reprezentacije Češke i Austrije.

Muška rukometna reprezentacija Srbije igrat će u grupi C sa selekcijama Francuske, Poljske i Rusije, prenosi Tanjug.

U grupi D se nalaze dvije reprezentacije iz bivše Jugoslavije, nosilac grupe i jedan od favorita prvenstva Hrvatska te Crna Gore. Pored ove dvije selekcije, u grupi D se nalaze Švedska i Bjelorusija. 

Evropska rukometna federacija svrstala je prošle sedmice srbijansku selekciju u prvi šešir kao jednog od favorita na ovom takmičenju, zajedno sa reprezentacijama Danske, Hrvatske i Španije, što je samo dalo potvrdu dosadašnjim rezultatima, kako reprezentacije, tako i novom selektoru Ljubomiru Vranješu.

“Svaka ekipa iz grupe je kvalitetna. Francuska je jedna od najboljih poslednjih godina, Poljska ima vrlo dobar tim, Rusija takođe, njih znamo. Svaku ekipu koja se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo čine kvalitetni i iskusni igrači, ali ako hoćemo nešto da napravimo treba dosta sreće i volje. Mi smo isto dobri, tako da se nadam da ćemo to i pokazati na EP u Danskoj “, izjavio je Vranješ.

‘Teška grupa’

Reprezentativac Srbije Marko Vujin smatra da je Srbija svrstana u tešku grupu.

“O Francuskoj ne treba pričati, to je reprezenatcija koja je obeležila poslednjih sedam, osam godina rukometa. Poljska i Rusija su selekcije koje nama po stilu igre možda najviše odgovaraju, zadovoljan sam što su sa nama u grupi. Nismo razmišljali da dobijemo ovu grupu, ali svakako ako želimo da napravimo nešto moramo da igramo isto kao i u Beogradu”, istakao je Vujin, prenosi Tanjug. 

Prvenstvo Evrope za rukometaše biće održano od 12. do 26. januara sljedeće godine, a domaćini su četiri danska grada: Aalborg, Aarhus, Herning i Kopenhagen.

Na EP nastupa 16 timova, podijeljenih u četiri grupe, a u drugi krug idu tri najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Sastavi grupa na EP 2014. u Danskoj:

A: Danska, Češka, Makedonija, Austrija

B: Španija, Island, Mađarska, Norveška

C: Srbija, Francuska, Poljska, Rusija

D: Hrvatska, Švedska, Bjelorusija, Crna Gora

Izvor: Agencije