Malagi potvrđena zabrana neigranja u Evropi

Malaga je u prošloj sezoni igrala u četvrtfinalu Lige prvaka, te je zauzevši šesto mjesto u Primeri po plasmanu izborila ulazak u Ligu Evrope (AFP)

Vrhovni sportski sud (CAS) odbacio je žalbu španskog nogometnog prvoligaša Malage kojoj je Evropska nogometna asocijacija (UEFA), zbog financijskih problema, zabranila nastup u evropskim takmičenjima slijedeće sezone.

Krovna kuća evropskog nogometa je prvobitno kaznila španski klub u decembru na dvije godine zabrane učešća u evropskim takmičenjima, zbog neplaćenih poreza i dugovanja igračima i drugim klubovima, odnosno kršenja pravilnika finansijskog fair playa.

Kasnije je ta kazna smanjena na godinu dana zabrane, pošto je klub regulirao svoja dugovanja.

Malaga se, nakon što je izmirila finansijske obaveze, žalila CAS-u tražeći da se poništi odluka UEFA, ili da se zamijeni blažom kaznom.

Sud je međutim, u utorak odbio žalbu Malage, koja je završila na šestom mjestu u Primeri o ove sezone, i naložio joj da plati još 300.000 eura.

Kašnjenje isplata

Malaga je u prošloj sezoni igrala u četvrtfinalu Lige evropskih prvaka, te je zauzevši šesto mjesto u Primeri po plasmanu izborila ulazak u Ligu Evrope.

No, zbog kašnjenja s isplatama ugovornih obveza prema igračima, UEFA ju je kaznila izbacivanjem iz kontinentalnih takmičenja.

Mjesto u Evropi zauzet će Rayo Vallecano, koji je bio osmi protekle sezone, ali pod uslovom da taj klub riješi vlastite finansijske probleme.

U suprotnom, u Ligi Evrope takmičit će se devetoplasirana Sevilla, koja je osvajala to takmičenje 2006. i 2007. godine.

Izvor: Agencije