Srpska napredna stranka u fudbalskim vodama

Fudbalski klub Radnički iz Niša uspio je i pored teške finansijske situacije da na kraju sezone izbori opstanak u Superligi Srbije.

No, neizvjesna je finansijska budućnost kluba. Do sada je njegov rad pomagala gradska vlast, dok pomoć sada najavljuje i jedna stranka. Istraživao je Zoran Kosanović.

Nekadašnji polufinalista kupa UEFA i superligaš Srbije Radnički iz Niša, godinama životari uz pomoć grada koji se i sam suočava sa nedostatkom sredstava.

Gradonačelnik Zoran Perišić spas od propasti popularnog Reala sa Nišave vidi u pomoći politike. I to, kako kaže, vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kojoj i sam pripada.

Kaže da će ta stranka klubu osigurati 400.000 eura, a u otvorenom priznanju mješanja politike i sporta niški gradonačelnik ne vidi ništa loše.

“U čemu je razlika što sam ja izgovorio da stranka preuzima političku odgovornost za Radnički i onoga što je, de facto, postojalo i što neko nije bio dovoljno iskren da kaže”, navodi prvi čovjek Niša.

Perišić svoju, kako kaže, iskrenost objašnjava tvrdnjom da se SNS neće miješati u funkcionisanje kluba već da samo želi pomoći.

“Niti ga kupuje SNS, niti se Radnički može kupiti. Kao prvo, Radnički je klub osnovan pre 90 godina, svetle istorije i tradicije, i normalno je da SNS, koja u gradu ima gradonačelnika i predsednike opština, da pomogne svom klubu. Ovo je način da pomognemo klubu. Iz budžeta osiromašenog, opustošenog, koji se puni nekih 70 odsto mi ne možemo da odvojimo više od 2,5 miliona (dinara) za Radnički”, istakao je.

Različiti pogledi

Nišlije različito gledaju na otvoreni upliv politike u sport, pa jedni smatraju da se oni ne trebaju miješati, dok drugi kažu kako je sve u interesu grada i sporta.

“Mislim da trebaju svi klubovi da izađu iz te partijske raspodele klubova. Mislim da treba da se privatizuju Crvena zvezda i Partizan, jer samo tako naša liga može da uspe”, rekao je Velibor Stanković iz Niša.

Devedesetu godinu od osnivanja, Radnički će, osim po povratku u elitni rang takmičenja, pamtiti po smjeni dvojice trenera, ostavci kompletne Uprave i šest zaostalih zarada čiju isplatu čekaju fudbaleri, koji su, nezadovoljni stanjem u klubu, nekoliko puta tokom sezone štrajkovali.

“Izjava gradonačelnika Niša, inače funkcionera SNS-a, da će ta partija preuzeti odgovornost za FK Radnički prvo je javno priznanje upliva politike u sport, iako u Srbiji nije retkost da su političari na funkcijama u sportskim društvima. Inače, ranije najavljivana privatizacija sportskih klubova sada se gotovo i ne pominje”, kazao je novinar Al Jazeere Kosanović.

Izvor: Al Jazeera