Lendoiro: Skoro sve utakmice su namještene

Lendoito (lijevo) kaže da je javna tajna da klubovi dobijaju novac da izgube utakmice, kako bi drugima pomogli da ne ispadnu (EPA)
Lendoito (lijevo) kaže da je javna tajna da klubovi dobijaju novac da izgube utakmice, kako bi drugima pomogli da ne ispadnu (EPA)

Dugogodišnji predsjednik Deportiva iz La Corune Augusto Cesar Lendoiro ocijenio je kako je korupcija u španskom nogometu široko rasprostranjena, ali ne i u njegovom klubu.

“Skoro sve završne utakmice sezone su namještene, na ovaj ili onaj način”, rekao je Lendoiro.

On je ocijenio da je Deportivo ispao iz Primere u sezoni 2010/11 zbog namještanja utakmica i dodao da je “javna tajna da klubovi dobijaju novac da izgube utakmicu, kako bi drugima pomogli da ne ispadnu u drugu ligu”.

‘Nema namještaljki u Deportivu’

“Neka navijači Deportiva budu potpuno mirni – ovaj klub nikada nije učestvovao u namještanjima, stavio bih glavu na panj da igrači i uprava kluba nemaju nikakave veze sa korupcijom”, rekao je Lendoiro.

Španski tim za borbu protiv korupcije otvorio je istragu protiv Levantea, pod sumnjom da je 13. aprila učestvovao u namještanju pobjede Deportiva u gostima od 4:0.

Španska fudbalska liga (LFP) najavila je prošle sedmice da će otvoriti istragu ovog meča pod sumnjom da je namješten.

Novoizabrani predsednik LFP Javijer Tebas izjavio je prošlog mjeseca da u Španiji mora da se promjeni kultura čija je osnovna parola “sve je dopušteno”, što znači da neki klubovi kupuju utakmice kako bi opstali u ligi.

Izvor: Agencije


Povezane

Italijanska policija uhapsila je slovenskog državljanina 32-godišnjeg Admira Suljića zbog sumnji da je učestvovao u namještanju nogometnih utakmica. Suljić, inače bivši nogometaš koji je igrao u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, nalazi se na potjernici Interpola od 2011.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO