Rozov izveo BASE skok sa 7.220 metara

Rozov i njegov tim prije skoka su skoro tri sedmice proveli na najvišoj planini svijeta (Red Bull)
Rozov i njegov tim prije skoka su skoro tri sedmice proveli na najvišoj planini svijeta (Red Bull)

Ruska zvijezda ekstremnih sportova Valerij Rozov, koji je u čast obilježavanja 60 godina od prvog osvajanja Mount Everesta izveo najviši BASE skok do danas, otisnuvši se sa nadmorske visine od 7.220 metara, kazao je kako je tek po povratku kući shvatio kako je teško bilo svima onima koji su se popeli na „Krov svijeta“.

„Tek kada sam se vratio kući shvatio sam koliko je ovo sve za mene bilo naporno, kako fizički, tako i psihički“, izjavio je Rozov po povratku u Moskvu.

Prije šest decenija su Sir Edmund Hillary i Tenzing Norgay „pokorili“ Himalaje i popeli se na 8.848 metara nadmorske visine.

Deset hiljada skokova

Nešto niže, nalazi se tačka sa koje je skočio 48-godišnji Rus, koji se za ovaj podvig dugo pripremao i sa koje se otisnuo početkom maja, ali je njegov poduhvat tek objavljen javnosti.

Čovjek koji sebe naziva „BASE penjačem“ iza sebe ima više od 10.000 skokova, a svojim nevjerojatnim podvizima već godinama privlači pažnju javnosti.

Na Kamčatki je 2009. godine skočio u krater aktivnog vulkana, godinu kasnije je otišao na Antarktik i skočio s vrha planine Ulvetanna (2.930 metara).

Godine 2011. je obukao „wingsuit“ i skočio s Mont Blanca, a 2012. prvo je skočio s vrha Ušbe na Kavkazu, a zatim na Himalajama izveo posljednju probu prije skoka s Mt. Everesta – popeo se na vrh Shivling i skočio s nadmorske visine od 6.240 metara.

Pripreme za posljednji skok trajale su više od dvije godine, uključujući mnogo vremena i truda koje je uloženo u dizajniranje novog, specijalnog „wingsuit“ odijela.

Rozov i njegov tim, koji čine fotografi, kamermani i četvorice Šerpa prije skoka su skoro tri sedmice proveli na najvišoj planini svijeta.

Uspon je trajao četiri dana, a započeo je na kineskoj strani, na populanoj sjevernoj ruti.

Razmatrajući odakle će skočiti, odlučio se za lokaciju na visini od 7.220 metara.

Gotovo jednu minutu je letio duž sjeverne strane Everesta brzinom koja je dostizala i 200 kilometara na sat prije no što se spustio na 5.950 metara visok ledenjak Rongbuk na južnom dijelu Tibeta.

Izvor: Agencije


Povezane

U srijedu se navršava 60 godina od historijskog uspona Novozelanđanina Edmunda Hillaryja i Šerpe Tenzinga Norgaya na vrh Mount Everesta. Naša dopisnica Subina Shrestha posjetila je indijski grad u kojem je Tenzing Norgay živio.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO