FIFA kaznila HNS zbog uvredljivih pjesama

Podsjeća se da su hrvatski navijači sa svih tribina više puta skandirali „Za dom spremni“ tokom utakmice na zagrebačkom Maksimiru (AFP)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) kaznila je u srijedu Nogometni savez Hrvatske (HNS) globom od 50.000 švicarskih franaka zbog uvredljivih pjesama navijača na račun selekcije Srbije u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Hrvatska je izbjegla kaznu igranja pred praznim tribinama kakvu je svjetska kuća nogometa izricala u ranijim slučajevima diskriminacije na stadionima tokom kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, navodi agencija AP.

„Čulo se najmanje sedam nacionalističkih pjesama koje, u kontekstu svih dešavanja na Balkanu, mogu prouzrokovati mržnju i diskriminaciju“, navodi se u saopćenju FIFA-e.

Podsjeća se da su hrvatski navijači sa svih tribina više puta skandirali „Za dom spremni“ tokom utakmice na zagrebačkom Maksimiru.

Ranije kazne

Zbog sigurnosnih razloga nije bilo gostujućih navijača na toj utakmici, kao što ih neće biti ni u duelu dvije selekcije u Beogradu najesen.

Duel kvalifikacione grupe A za plasman na SP 2014. godine u Brazilu između Hrvatske i Srbije na Maksimiru odigran je 22. marta, a domaćin je slavio sa 2:0.

Svjetska nogometna asocijacija je nogometnim savezima Bugarske i Mađarske tokom marta naredila da igraju pred praznim tribinama zbog vrijeđanja suparničkih igrača, od strane publike, na rasnoj osnovi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO