HNS žali zbog odluke UEFA-e

Hrvatski nogometaši stigli su u Međugorje gdje će provesti šest dana u sklopu priprema za slijedeći kvalifikacijski meč za odlazak na SP 2014. (Pixsell)

Hrvatski nogometni savez (HNS) objavio je u ponedjeljak službeno saopćenje u kojem izražava „duboko žaljenje“ zbog odluke Evropske nogometne asocijacije (UEFA) koja je nije dala saglasnost za odigravanje prijateljske utakmice između hrvatske reprezentacije i bosanskohercegovačkog prvoligaša Zrinjskog.

Ovaj meč je trebao biti odigran 1. juna u Mostaru u sklopu priprema nogometaša Hrvatske za kvalifikacijski meč za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine protiv Škotske (7. juni u Zagrebu).

„HNS izražava duboko žaljenje što je UEFA uskratila suglasnost pa se utakmica u ovom terminu evidentno neće moći odigrati usprkos želji oba nacionalna saveza. HNS, naravno, poštuje proceduru i prihvaća odluku UEFA-e u čijoj je ingerenciji konačna odluka u dogovaranju međunarodnih prijateljskih utakmica reprezentacija“, stoji u saopćenju krovne kuće hrvatskog nogometa.

„Svim prijateljima i simpatizerima hrvatske reprezentacije u BiH HNS obećava da će hrvatska reprezentacija u prvom mogućem sljedećem terminu, kada će to prema FIFA-inom kalendaru i aktivnostima reprezentacije biti moguće, odigrati ovakvu utakmicu. Istodobno, HNS se veseli pripremama i boravku u Međugorju gdje će hrvatska reprezentacija pronaći načine za druženje s hrvatskim navijačima.“

Prijateljski susret između Hrvatske i Zrinjskog neće se odigrati jer je UEFA procijenila da se radi o susretu velikog sigurnosnog rizika.

Rizik za sigurnost

U dopisu upućenom HNS-u i Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH, koji je proslijeđen i mostarskom nogometnom klubu, zamjenik generalnog sekretara UEFA-e Theodore Theodoridas izvještava da nije odobreno odigravanje susreta.

„Na temelju svih informacija koje smo dobili od dva nogometna saveza, UEFA je zabrinuta zbog rizika u pogledu sigurnosti vezane za prijateljski susret i stoga nije u mogućnosti dati odobrenje za ovu utakmicu“, stoji u dopisu UEFA-e.

Iz mostarskog prvoligaša u petak su najavili održavanje ovog duela, a u ponedjeljak su protestirali izražavajući čuđenje zbog odluke UEFA-e koja je, po njihovim riječima, dobila dodatne informacije putem posrednika, a ne na osnovu dopisa o podršci odigravanja utakmice koji su službeno upućeni iz HNS-a i NFS BiH.

„Potpuno je nerazumljivo na osnovu kojih informacija je UEFA donijela zaključak o postojanju ‘sigurnosnog rizika’, jer je Nogometni savez BiH takve informacije mogao proslijediti samo na osnovu postojanja službenog akta od strane Ministarstva unutarnjih poslova HNK-a, koji je, valjda ne treba podsjećati, jedini nadležan za procjenu postojanja ili nepostojanja sigurnosnog rizika“, navodi se u reagiranju Zrinjskog.

Žaljenje Mostaraca

Iz kluba su izrazili žaljenje i razočarenje raspletom oko zabrane odigravanja utakmice što je, po njima, rezultat „očite želje pojedinaca da spriječe odigravanje prijateljske nogometne utakmice, a koja je prema svemu sudeći trebala biti spektakl kakav Mostar nije vidio“.

Hrvatski nogometaši stigli su u Međugorje gdje će „Vatreni” provesti šest dana u sklopu priprema za slijedeći kvalifikacijski susret za odlazak na SP 2014. godine protiv Škotske.

Prije dolaska nacionalnog tima, ranije u ponedjeljak u Međugorje je stigao selektor Igor Štimac sa svojim stručnim štabom.

Četiri kola prije kraja kvalifikacija Hrvatska i Belgija su izjednačene na vrhu tabele grupe A sa po 16 bodova, Srbija je treća sa sedam bodova, a zatim slijede Vels (6), Makedonija (4) i Škotska (2).

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO