Trijumfalni povratak Bayerna

Nogometaši Bayerna, aktuelni prvaci Evrope, vratili su se iz Londona u Minhen sa trofejom na koji su čekali punih 12 godina.

Na avionu koji je iz Londona vratio njemačke i evropske prvake uz klupske boje dodatno je stajao natpis “Čestitamo”.

Prvi su iz aviona sa peharom Lige prvaka u rukama izašli kapiten Bayerna Philipp Lahm i trener na odlasku Jupp Heynckes.

Bayern je u finalu njemačkih klubova sa 2:1 savladao Borusiju i peti put u klupskoj historiji postao prvak Evrope,  izjednačivši se sa Liverpoolom na trećem mjestu vječne liste najboljih evropskih klubova.

U Minhenu neće biti velikog slavlja, jer Bayern idućeg vikenda očekuje utakmica finala kupa u kojoj mogu doći i do treće ovosezonske titule.

Očekivano, u potpuno drugačijem raspoloženju u Njemačku se vratila i ekipa Borussije.

Avion sa klupskim žuto-crnim bojama na pisti dortmundskog aerodroma prvo je dočekao veliki broj pripadnika medija.

Ekipa se nakon aerodroma zaputila na svoj stadion Westfalen, gdje su ih pozdravile desetine hiljada najvjernijih navijača, koji su po ko zna koji put pokazali prvrženost klubu, čak i u trenucima poraza.

Uspjeh Robbena

U finalu na Wembleyju, Arjen Robben je napokon dočekao svoj trenutak slave nakon što je u dresu holandske reprezentacije bio tragičar finala posljednjeg svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, a potom i prošlogodišnjeg finala Lige prvaka u dresu Bayerna.

Strijelac pobjedničkog gola u 89. minuti proglašen je najboljim igračem utakmice, u kojoj je Bayern pobijedio Borussiju Dortmund 2:1, a nagradu mu je predao legendarni stručnjak Sir Alex Ferguson.

Robben nakon finala  nije skidao osmijeh s lica.

“Oduševljen sam, kao i cijeli tim. Razlog našeg uspjeha je zajedništvo koje vlada u timu, te vrhunska ekipa. U takvoj sjajnoj atmosferi onda uvijek neko iskoči”, kazao je Robben, koji je finale otvorio s dva velika promašaja.

“Promašio sam dvije prilike, no znao sam da će doći i treća”, kazao je nakon utakmice.

Robben je otkrio kako uoči utakmice nije želio previše razmišljati o prošlogodišnjem finalu. “Glupo je utakmicu otvoriti s crnim mislima. Uvijek pokušavam biti pozitivan i ne razmišljati o tome šta je iza nas”, kazao je holandski veznjak.

Sjajnu partiju pružio je i golman Manuel Neuer. “Ovo je predivna večer. Osjećaj je senzacionalan. Sada idemo po kup i treći naslov ove sezone”, rekao je on.

Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić, koji je postigao prvi pogodak u 59. minuti finala, na svom Twitter profilu objavio je poruku “mi smo prvaci” i fotografiju s pobjedničkim trofejom u svlačionici.

“Ovo je nevjerojatno, još nisam svjestan svega što smo uradili, vjerojatno će mi trebati par dana da mi sve ‘sjedne’, ali ovo ću pamtiti do kraja života. Što se tiče same utakmice i činjenice da je Borussia došla do izjednačenja osam minuta nakon našeg vodstva, to nas nije nimalo uzdrmalo jer smo bili svjesni svoje snage. Ovo sigurno neće biti zadnji trofej, jer želimo ispisati povijest. Ja sam sebi uzeo mali suvenir sa ovog finala, dio mreže iza gola u koji sam zabio za naše vodstvo”, rekao je Mandžukić za Hrvatsku televiziju.

Ranije mu je, tokom slavlja, otpala medalja s vrata, ali mu je Franck Ribery priskočio u pomoć, te je slavlje nastavljeno.

Mandžukić je prvi hrvatski reprezentativac koji je dao gol u finalu Lige prvaka.

Tuga u Borussiji

Bayernov kapetan Philipp Lahm iza sebe ima dva izgubljena finala, pa je ovo bila ‘treća sreća’.

“Napokon, nakon dva poraza. Prije tri godine smo bili zadovoljni što smo ušli u finale, prošle sezone smo nesretno izgubili, a ovoga puta smo opravdali status favorita”, kazao je Lahm.

Thomas Muller smatra kako Bayern nije odigrao najbolje, no ipak je stigao do pobjede. “Stvorili smo dovoljno prilika i dvije smo realizirali. Čudesan je osjećaj biti najbolji u Evropi. Teško je opisati ovaj trenutak”.

Malo igrača iz Borussije bilo je spremno za razgovor.

“Propustili smo previše prilika, a potom je stigla kazna. Pružili smo odličnu partiju, no to nije bilo dovoljno”, kazao je golman ‘žutih’ Roman Weidenfeller.

Poljak Robert Lewandowski teško je pronalazio riječi. “Šteta, pružili smo dobru partiju. Bila je to zanimljiva, atraktivna i uzbudljiva utakmica. Nažalost, mi nismo slavili”, kazao je napadač koji bi, kako pišu mediji, vrlo lako ovoga ljeta mogao napustiti Dortmund.

‘Korak do treće krune’

Trener novog evropskog nogometnog prvaka Juup Heynckes upisao se u historiju kao četvrti nogometni stručnjak koji je osvojio evropsku krunu s dva različita kluba. Prvi naslov prvaka Evrope osvojio je na klupi Real Madrida 1998. godine.

Prije njega to je uspjelo jedino Ernstu Happelu s Feyenoordom (1970) i HSV-om (1983), Ottmaru Hitzfeldu s Borussijom (1997) i Bayernom (2010), te Joseu Mourinhu s Portom (2004) i Interom (2010).

“Iza nas je čudesna sezona, a još nije niti gotova jer nas očekuje i finale njemačkog Kupa. Osvojili smo Bundesligu i Ligu prvaka, a korak smo do treće krune”, kazao je Heynckes.

Bayernov strateg je čestitao Borussiji na sjajnoj predstavi u finalu, ali i naglasio: “Utakmica je bila sjajna, puna trke, prilika i dramatike. Borussia je odlično otvorila utakmicu, mi se nismo snašli. No, u nastavku smo bili bolji. Prošle sezone smo nesretno izgubili finale, no ove nam se sve vratilo”, kazao je njemački stručnjak koji na kraju sezone napušta Bayern.

Međutim, on je u nedjelju otkrio da ne planira da ide u penziju i poručio da će ime novog kluba otkriti naredne subote poslije finalne utakmice Kupa Njemačke sa Stuttgartom.

“Radio sam s vrhunskim igračima i profesionalcima koji su kao jedna porodica. Krasilo nas je veliko zajedništvo, momci su sjajni. Bez obzira na odlazak, počinje jedna nova era Bayernove dominacije”, kazao je na kraju.

Njegov kolega na suparničkoj strani, Jurgen Klopp, bio je razočaran, ali nije skrivao ponos što je Borussia stigla do finala.

“Bilo je to otvoreno i izjednačeno finale. Tužan sam zbog poraza, ali i ponosan na momke kako su se borili i igrali cijele sezone. Nadam se kako ćemo iduće sezone biti još bolji”, poručio je Klopp.

Izvor: Agencije