Bahreinski šeik na čelu nogometnog saveza

Šeik Salman dobio je 33 od 46 glasova u izboru održanom u Kuala Lumpuru (Getty Images)

Bahreinski šeik Salman bin Ebrahim al Khalifa izabran je za novog predsjednika Azijskog nogometnog saveza (AFC), a na toj je poziciji naslijedio Kataranina Mohameda Bin Hammama, koji je prošle godine morao odstupiti sa svih dužnosti u sportu.

Šeik Salman dobio je 33 od 46 glasova u izboru održanom u Kuala Lumpuru, uvjerljivo potukavši protukandidate, Yousufa Al Serkala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je dobio šest glasova, te Tajlanđanina Worawija Makudija, koji je dobio sedam glasova.

Osim na mjestu predsjednika AFC-a, šeik Salman je Bin Hammama zamijenio i u Izvršnom odboru FIFA-e.

Bin Hammam je morao podnijeti ostavke na sve dužnosti u sportu zbog optužbi za korupciju i finansijske nepravilnosti.

Optužbe za korupciju

U decembru prošle godine, jnekadašnji kandidat za predsjednika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Mohamed bin Hammam je dao ostavku sa svih funkcija i doživotno je prognan iz nogometa zbog brojnih afera i optužbi zbog korupcije.

Kataranin je bio član Izvršnog odbora FIFA-e i čelni čovjek Azijskog nogometnog saveza.

FIFA je optužila Bin Hammama da je prilikom izbora za predsjednika FIFA-e pokušao kupiti glasove nekolicine karipskim izaslanika, kojima je nudio 40.000 dolara za glas.

On je optužbe zanijekao, tvrdeći da se radilo o uobičajenim darovima, a čak je i dobio slučaj pred Sudom sportske arbitraže.

Izvor: Agencije