Manciniju otkaz zbog ʽodnosa s igračimaʼ

Mancini je dobio otkaz na dan kada je, godinu dana ranije, osvojio titulu prvaka Engleske (AFP)

Bivši igrač Manchester Cityja, Danny Mills, rekao je britanskim medijima da je Roberto Mancini dobio otkaz iz kluba zbog lošeg odnosa sa igračima.

“Nije bilo mnogo zajedništva između igrača i menadžera”, rekao je Mills.

“Ustvari, Mancini je od prvog dana ignorirao igrače. On je bio menadžer, donosio je odluke, nije ni pokušavao razviti vezu sa igračima, nije ih stavljao pod svoje krilo. Njegov odnos je uglavnom bio ‘ja sam menadžer, ja radim svoje, biram tim i onda nestajem'”, rekao je on.

Dodao je da je kod igrača bilo dosta nezadovoljstva: “Reći će kako njihova zajednica često nije bila sretna i da je bilo dosta podjela u svlačionici.”

Sukob sa igračima

Mancini je u utorak uvečer dobio otkaz nakon tri i po godine provedene u Manchester Cityju.

Trener koji je prošlog ljeta potpisao novi petogodišnji ugovor, nakon osvajanja naslova prvaka engleske Premier lige se nekoliko puta sukobljavao sa svojim igračima, otkako je klupu 2009. godine preuzeo od Marka Hughesa.

Najpoznatiji sukob italijanskog trenera bio je sa sunarodnjakom, napadačem Marijom Balotellijem. Na fotografijama se tada moglo vidjeti da su drugi igrači i osoblje kluba morali rastavljati posvađani dvojac.

Mancini se, također, sukobio sa napadačem Carlosom Tevezom. U septembru 2011. godine na utakmici Lige prvaka Tevez je odbio ući u igru kao zamjena, zbog čega je trener rekao da je taj igrač za njega „završena stvar“.

Nakon disciplinskog saslušanja, kazni, suspenzije, neovlaštenog povratka u Argentinu i izvinjenja, Tevez se pet mjeseci kasnije vratio u klub.

Bilo je još nesuglasica sa igračima. Veznjak Samir Nasri je kritikovao izjavu menadžera da ga je želio „udariti“ zbog nedosljednosti na terenu, a do sukoba je došlo i sa golmanom Joe Hartom, koji je kritikovao ekipu nakon poraza od Real Madrida 3:2 u Ligi prvaka.

„Morate razumjeti igrače, znati kako rade. Nikad niste čuli da su igrači podržali menadžera, a to je misao koja ostane u glavi“, dodao je Mills.

„Ne možete javno kritikovati svoje igrače. Arsene Wenger to ne radi, Sir Alex Ferguson to ne radi. Znamo da gađa igrače kopačkama ili da viče na njih, ali u javnosti ih štiti.

Zahvalnost kluba

Zašto vrhunski igrači, poput Robina van Persia, koje su svojevremeno povezivali sa prelaskom u City, nisu otišli u taj klub? Igraju u Ligi prvaka, prvaci su Engleske, daju vrhunske plate. Zašto ne biste željeli otići tamo, osim ako to nije bilo sretno mjesto?“, zaključuje Mills.

Klub je u utorak navečer dao saopćenje u kojem stoji: „Manchester City sa žaljenjem obavještava da je Roberto Mancini razriješen dužnosti menadžera kluba. Ovo je za vlasnika i Upravni odbor bila teška odluka, koja je došla kao rezultat planiranog pregleda sezone.“

“Uprkos naporima svih uključenih, klub nije postigao zacrtane ciljeve za ovu sezonu, osim kvalifikacija za Ligu prvaka“, navodi se u saopćenju.
Predsjedavajući kluba Khaldoon al-Mubarak je imao samo riječi hvale za trenera kluba.

“Robertovi rezultati govore za njega, on je zaslužio poštovanje i zahvalnost šeika Mansoura, mene i odbora zbog svog rada i posvećenosti u posljednje tri i po godine. Jasno je da je zaradio ljubav i poštovanje naših navijača. Uradio je kao što je i obećao, donio trofeje i uspjeh, te okončao 35 godina dugu sušu, kada je 2012. godine osvojio naslov prvaka.

Želio bih mu se lično i javno zahvaliti za posvećenost napretku koji je nadgledao, te za podršku i kontinuirano prijateljstvo“, dodao je Mubarak.

Nekadašnji igrač Cityja, Kit Symons, rekao je da je klubu potrebna stabilnost.

Dugotrajni uspjeh

“Ne želim da City ide tim putem i postane klub u kojem menadžeri dolaze i odlaze isti dan“, rekao je on. „Dugotrajni uspjeh je ono što klub i navijači žele, a ne kratkotrajni fiks mijenjanja menadžera čim jednu sezonu ne osvoji trofej.“

Glasnogovornik udruženja navijača Manchester Cityja, Kevin Parker, izrazio je nezadovoljstvo odlaskom Mancinija.

“Navijači su, zaista, uznemireni, ne samo zbog načina na koji se ovo završilo, već i zbog datuma na koji je Mancini otišao“, kaže Parker.

“Trinaesti maj treba biti zapamćen zbog mnogo fantastičnih razloga, uključujući osvajanje titule prvaka prvi put u 44 godine, a sada se taj datum vezuje sa otkazom drugog najuspješnijeg trenera ikada.“

Izvor: Agencije