Zdovc dobio otkaz u Spartaku

Zdovc je u trenerskoj karijeri vodio Union Olimpiju, Iraklis, Geoplin Slovan, Split, Bosnu, te slovensku reprezentaciju (AFP)

Slovenski košarkaški stručnjak, četrdesetsedmogodišnji Jure Zdovc, više nije trener ruskog prvoligaša Spartaka iz Sankt Petersburga.

Vodstvo kluba uručilo mu je otkaz nezadovoljno rezultatima, a umjesto njega do kraja sezone ekipu će voditi Jevgenij Kišurin koji od 1996. do 1998. igrao za Cibonu.

Spartak je ove sezone u Eurokupu ispao u četvrtfinalu, u ruskom prvenstvu ima rezultat 8-8, a u regionalnoj VTB ligi 12-6.

“Prošle godine je u klub stigla osoba koja je odmah počela raditi protiv mene. Bio je to cirkus. Kada smo izgubili u Eurocupu protiv Budiveljnika, situacija se dodatno pogoršala. Bilo je samo pitanje trenutka kada će se ovo dogoditi. Šteta, imali smo stvarno dobre rezultate, a ta je osoba srušila cjelokupan koncept”, kazao je Zdovc za siol.net, dok je Kiširin iz Rusije poručio da je šokiran.

“Ovo je za mene šok. Ne toliko otkaz Zdovcu, već činjenica da sam dobio priliku voditi prvu momčad. Glavna stvar je psihološki vratiti ekipu u život,” kazao je Kišurin koji je do sada vodio juniorsku ekipu Spartaka.

Zdovc je u trenerskoj karijeri vodio Union Olimpiju, Iraklis, Geoplin Slovan, Split, Bosnu, te slovensku reprezentaciju.

Tokom igračke karijere s reprezentacijom bivše države osvojio je zlatnu medalju na prvenstvu svijeta u Argentini 1990. godine, kao i dvije titule evropskog prvaka – 1989. u Jugoslaviji i 1991. godine u Italiji.

Izvor: Agencije