Sankcionisani Vujošević, Partizan i Zvezda

Bivši trener Partizana objasnio je da zarađeni novac nije tražio zbog teške finansijske situacije u klubu (AFP)

Disciplinski organi košarkaške Superlige Srbije kaznili su u petak trenera Partizana Duška Vujoševića sa dva meča suspenzije zbog sukoba sa sudijom na „večitom“ derbiju, dok će Crvena zvezda jedan meč igrati bez publike zbog ulaska navijača u teren, prenosi agencija Tanjug.

Vujošević se na meču odigranom u srijedu u hali Pionir fizički sukobio sa sudijom Urošem Obrkneževićem, a morat će da platiti i 23.600 (210,80 eura) dinara zbog tehničke greške.

Navedeni sudija suspendiran je na tri meča zbog neprimjenjivanja pravila.

Zvezda je kažnjena igranjem bez publike jer su pojedini navijači iz prvog reda ušli na teren tokom utakmice u srijedu, a jedan od njih je pogodio loptom Vujoševića, zbog čega će klub morati platiti i 59.000 dinara (527 eura).

Također, „crveno-beli“ će morati platiti dodatnih 118.000 dinara (1.054 eura) zbog nesportskog ponašanja gledalaca i ubacivanja predmeta na teren.

Novčane kazne

Zbog međusobnog fizičkog sukoba koji je rezultirao isključenjem, košarkaš Partizana Davis Bertans dobio je jedan meč suspenzije i novčanu kaznu od 118.000 dinara, dok je bolje prošao igrač Zvezde Bojan Subotić jer će morati platiti 59.000 dinara.

Novčanu kaznu od 59.000 dinara zbog nesportskog ponašanja prema sudiji Obrkneževiću morat će platiti i sportski direktor Partizana Dragan Todorić.

Igrač Zvezde DaMarcus Nelson kažnjen je sa 23.600 dinara jer je, prilikom sukoba Bertansa i Subotića, utrčao u teren sa klupe.

Preostala dvojica sudija sa ove utakmice Dragan Nešković i Milan Mažić dobili su po jednu utakmicu suspenzije, također zbog neprimjenjivanja pravila igre prilikom ulaska Nelsona na teren.

Nakon ove odluke reagirala je Uprava Partizana, kazavši kako je ona „skandalozna“.

„Očigledno je da direktor takmičenja (Predrag Bojić) primenjuje dvostruke aršine pri donošenju odluka. Ne propušta se ni jedna prilika da se KK Partizan drastično kažnjava, a diskriminišu se igrači i funkcioneri kluba iz Humske“, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici „Crno-belih“.

“Skandalozne odluke”

Kaže se kako je Bertans „drastično kažnjen“, dok se Zvezdin Subotić, koji je u toj situaciji također isključen, „kažnjava samo novčano“.

„Fizički napad na trenera Partizana od strane osobe koje je sedela u prvom redu počasnih mesta, se takođe ne sankcioniše, već se organizator simbolično kažnjava za sve nemile događaje na pomenutoj utakmici. Ne možemo, a da ne konstatujemo da je ogroman strah i pritisak prisutan kod direktora takmičenja zbog raznoraznih uticaja, što se jasno vidi iz njegovih skandaloznih odluka.“

Saopćenje se zaključuje objavom kako Partizan, do daljnjeg, povlači svog člana iz Predsjedništva lige.

„Smatramo da u ovakvim oklonostima ne vidimo svrhu našeg učešća u daljem radu.“

Proizvoljne kazne

Sa odlukom Superlige nije bila zadovoljna ni Crvena zvezda koja je izrazila „najoštriji protest“ na svojoj internetskoj stranici. Uprava kluba smatra kako je direktor lige Predrag Bojić „ponovo proizvoljno kažnjavao, još jednom pokazavši da mu aršini prilikom sankcionisanja nisu jednaki“.

„Za posebnu priču je neprofesionalno obavljanje posla delegata utakmice Zorana Dimitrijevića i to iz više razloga. Naime, Dimitrijević u svom izveštaju, koji smo iz kancelarije Lige dobili na uvid, nije naveo nekoliko primera više nego nesportskog ponašanja prema sudijama ove utakmice od strane predstavnika KK Partizan mts“, navodi se u saopćenju.

„Promaklo mu je pljuvanje sudije Uroša Obrkneževića od strane Dragana Todorića, kao i fizički nasrtaj i štipanje za leđa istog arbitra od strane trenera Partizana Duška Vujoševića. To delegat Dimitrijević, nije želeo i nije „smeo“ da vidi, ali kamerama to nije ipak nije moglo da promakne.“

Partizan je u sredu u drugom kolu Superlige savladao Crvenu zvezdu sa 77:67.

Izvor: Agencije