Nova sezona MotoGP-a počinje u nedjelju

Nakon početka nove sezone Formule 1, na staze se vraćaju i najbolji svjetski motociklisti. Španac Jorge Lorenzo u odbranu titule MotoGP šampiona kreće u nedjelju pod reflektorima na stazi Losail u katarskoj prijestolnici Dohi.

Aktuelni šampion „kraljevske klase“ Lorenzo, ostvario je najbolje vrijeme na prvom treningu sezone pred Veliku nagradu Katara. Yamahina strijela još jednom je pokazao da će biti jednako opasan kao i prošle godine.

„Uvijek je veoma važno da krenete na najbolji način, posebno u prvoj trci sezone, jer dobijete samopouzdanje za nastavak sezone. Ali, bez obzira na sve, bit će vrlo teško ostati na vrhu“, smatra španski takmičar.

„Statistika pokazuje da sam završio na podiju u svim trkama na ovoj stazi, ali to je samo statistika, to mi ne daje nikakvu prednost na startu sezone. Svi krećemo od nule.“

Italijan Valentino Rossi priprema se za svoju 12. sezonu u MotoGP klasi. Vratio se Yamahi, nakon što u protekle dvije sezone nije uspio s Ducatijem. Iza Rossija je 216 MotoGP trka, 79 pobjeda, dok je prvak u najjačoj klasi svjetskog prvenstva bio sedam puta.

„Moji osjećaju su vrlo dobri. Moj cilj je upisati prvu pobjedu još od utrke u Maleziji 2010. godine Iskreno,  bio bih zadovoljan i s redovnim plasmanima na pobjednička postolja, ali čekam tu pobjedu“, izjavio je.

Novajlija Marquez

Nakon sedam godina u kraljevskoj klasi iz MotoGP-a se povukao Australac Casey Stoner, dvostruki svjetski prvak. Ali tu je novo lice, talentirani Španac Marc Marquez. Na testovima pred početak sezone, pokazao je da će s njim veterani imati dosta problema.

„Ja ću sigurno biti malo nervozan, ovdje ću prvi put napraviti nekoliko novih stvari, ovo je prva trka u MotoGP-ju. Testiranja u MotoGP-ju su malo drugačija, a ja nemam osjećaj kako je u ovoj klasi. Bit će zanimljivo, a ja ću pokušati da uživam i da budem strpljiv. Mislim da će to biti ključ uspjeha“, kazao je mladi takmičar.

U ovogodišnjem kalendaru je 18 trka, start je u Kataru, a kraj u Valenciji.

Izvor: Agencije